Het voormalige pand van Onderdelenhuis AKZ aan de Czarinastraat in Zaandam is gekraakt. Een deel van de jongeren die in april van dit jaar het voormalige restaurant Pancho’s aan de Rozengracht kraakten, zit nu in het Onderdelenhuis.

AKZ ging in november 2019 na 111 jaar dicht. Op de plek van het pand moet nieuwbouw komen. Maar verder dan een aanvraag voor een omgevingsvergunning is het nog niet gekomen.

Het pand werd het afgelopen weekend of wellicht vrijdag gekraakt. Over wanneer dat precies gebeurde lopen de meningen uiteen. De krakers zeggen dat ze al 4 dagen in het pand zijn en hebben de politie foto’s met tijdsaanduiding laten zien waaruit dat zou blijken. Een getuige zegt dat hij hoorde dat de krakers zich in de nacht van zaterdag op zondag pas toegang verschaft hebben tot het pand. Die periode is van belang. Als er binnen 72 uur geconstateerd wordt dat een pand is gekraakt, is een snelle ontruiming een optie. We interviewden een van de krakers toen de politie arriveerde. Artikel gaat door onder filmpje:

Een deel van de krakers zat eerst in het voormalige restaurant Pancho’s dat in april werd gekraakt. Daar moeten ze deze week uit omdat daar gebouwd gaat worden.

Ook bij het net gekraakte pand zijn bouwplannen, Bij de gemeente Zaanstad is een aanvraag binnengekomen voor een omgevingsvergunning. De voormalige winkel en het ernaast gelegen woonhuis (Czarinastraat 6c) zou samen met Czaar Peterstraat 22 (voormalige kapper) verbouwd moeten worden tot een gebouw met 7 woningen en een winkelruimte.

De bouwers van het Zaandamse bedrijf TrendZet Bouw waren vanmorgen ook aanwezig. Ze waren ingeseind door de eigenaar die het een jaar geleden gekocht zou hebben van Saens Behoud (net als projectontwikkelaar Converse gevestigd op de Zuiddijk 75). Eén van de bouwers meende dat de krakers afkomstig waren uit het gister afgebrande pand aan de Savornin Lohmanstraat dat ze volgen hem ‘eerst in brand hadden gestoken’. Volgens de krakers is dat pertinent onjuist,

Lees ook:

Onder het gekraakte pand op zondagavond. Het licht doet het nog. Rozengracht 6c bestaat uit drie panden: de twee winkelpanden en het pand daar links van. Ook het pand daar links van, Czaar Peterstraat 22, staat leeg. Aan de anders kant van AKZ staat het voormalige fondue-restaurant (Czarinastraat 6b) ook al jaren leeg. Daarnaast wordt het eerdere Que Pasa (Czarinastraat 6) verbouwd .