Alleen coalitie aan boord bij de Tres Hombres bij Sail2015

Alle raadsleden van Zaanstad zijn uitgenodigd om op 19 augustus aan boord te gaan van de Tres Hombres in de ‘Baai van Zaandam’ (bij het Zaantheater). Wethouder Leny Vissers-Koopman heet dan de zeilboot welkom. Het wordt een coalitiefeestje. SP, POV, ROSA, GroenLinks, ZIP en DZ komen niet. 

De ontvangst wordt bekostigd uit het budget van € 35.000 voor ‘relatie-vaarten’. De gemeente: “Een groot deel van het bedrag werd besteed aan het naar Zaanstad halen van de Tres Hombres, het fairtrade-zeilschip dat tijdens Sail bij het Zaantheater komt te liggen”.

De oppositie was tegen de Sail-uitgaven van totaal € 600.000, maar vooral tegen kosten voor “rondvaarten met bobo’s” zoals het in de raad genoemd werd.

Vlootschouw

Uit het budget van € 35.000 wordt ook de ‘vlootschouw’ van 22 augustus betaald. Daar werden raadsleden en hun relaties uitgenodigd. De voltallige oppositie (DZ, POV, ROSA, SP, ZIP, GL) kondigde aan niet bij dat feestje aan te schuiven. (De Orkaan heeft een WOB-verzoek ingediend om de besteding van het bedrag te achterhalen.)

Ook bij de verwelkoming van Tres Hombres zal een groot deel van de oppositie verstek laten gaan. ZIP, DZ, SP, POV, GroenLinks en ROSA gaan niet.

Evert Hartog van de SP: “de oppositie viert haar eigen feestje.” Juliëtte Rot meldt namens DZ dat ook deze partij niet aan boord gaat. Eric Sellmeijer van dezelfde partij: “Neen!” Harrie van de Laan meldt namens POV dat de partij niet aanwezig zal zijn. Namens ZIP zegt René de Heer niet aan te schuiven.

Kleedje

Paul Laport: “GroenLinks heeft steeds aangegeven tegen de uitgave van de Sail-gelden te zijn. Wij hebben al eerder aangegeven dat er ons inziens onevenredig veel geld wordt besteed aan bestuurlijke borrels en bobo-vaartochtjes. Dat is niet te verantwoorden naar de Zaanse burgers die juist worden gevraagd de broekriem aan te halen.”

Ook het antwoord van Mariska Schuttevaêr (ROSA) laat aan duidelijkheid weinig te wensen over: “we gaan niet, wij hebben steeds gezegd dat Sail niets hoeft te kosten op een kleedje, langs de kant. Wij zitten dus langs de kant. Op een kleedje!”

De coalitie schuift dus waarschijnlijk alleen aan op 19 augustus tussen 20.30 tot 22.00 uur om samen met wethouder Leny Vissers-Koopman de Tres Hombres officieel welkom te heten. “De ontvangst wordt bekrachtigd door een muzikaal spektakel onder leiding van Jurriaan Berger.”

Voor het publiek is het schip is te bezoeken op donderdag t/m zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

 

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *