Er is nog een week te gaan, en we dreigen te verliezen van Delft, Meppel, ‘s-Hertogenbosch, en anderen. De Geveltoerist is genomineerd voor de landelijke, vrij prestigieuze ‘Geschiedenis Online Prijs’ waaraan bijna honderd websites meedoen.

Hoewel ook wij liever schaatsen, is de koorts om de Geschiedenis Online Prijs te winnen uitvergroot aanwezig. We willen winnen!

Door de gevels uit de Zaanstreek zichtbaar te maken, hopen we dat de geschiedenis zichtbaar wordt voor iedereen. Zichtbaarheid leidt tot waarde, kan leiden tot ‘waard om te behouden’. Soms. Ooit verdween bijvoorbeeld het Havenkantoor van Zaandam.

Er was simpelweg geen oog voor. Dat oog willen we zijn. Niet alleen voor besef of behoud, maar ook om vast te leggen wat er was, als sparen niet mogelijk blijkt. Het ‘oog’ van de Geveltoerist bestaat inmiddels uit een hoop ogen van Zaankanters die omhoogkijken, zien en vastleggen.

Gisteren spraken we wethouder Natasja Groothuismink (ROSA) van Zaanstad. Zij gaat onder meer over Monumenten en Erfgoed (tekst gaat onder het filmpje door):

De synagoge op de Gedempte Gracht (Geveltoerist 80) lijkt inmiddels een beter lot beschoren en weer ‘in de oude luister hersteld’ te worden. Het is aangekocht door een ondernemer die het beste met het gebouw voor zou hebben. We gaan de ontwikkelingen kritisch volgen.