Amazing discoveries! Het wonder van Solaroad

Het meest wonderlijke van het wonder van het zonnepanelenfietspad Solaroad is dat nadat het op diverse plaatsen mislukt is, de provincie Utrecht bereid is gevonden de onverbeterlijke subsidieslurper een nieuwe kans te geven in Maartensdijk.

Hoe bizar een plan ook is, ook ongeloofwaardig de claims en hoe pover de resultaten, wie met z’n plan vinkjes scoort bij ‘duurzaam’ en ‘innovatief’ vindt altijd wel een overheidsorgaan zo gek om er geld in te steken.

En Solaroad keeg die vinkjes diverse keren. Dat ze ook forse vinken bij ‘bizar’, ‘ongeloofwaardig’ en ‘pover’ kreeg, deed er niet zoveel toe.

Subsidie

We schreven het al eerder: Solaroad is beter in subsidie binnenhalen (naar schatting al minstens € 5 miljoen) dan stroom opwekken. Het plan was wel innovatief maar ook niet erg slim. In plaats van asfalt kreeg het fietspad langs de Provincialeweg in Krommenie zonnepanelen als ondergrond. Met een beetje boerenverstand kon je bedenken dat zoiets problemen op zou leveren: de panelen moesten veel dikker en steviger zijn dan normale, moesten bestand zijn tegen vorst en regen, en lagen in een verkeerde hoek ten opzichte van de zoninval waardoor de opbrengst lager is dan bij normale panelen.

Voor fietsers leverde het pad een onaangename rijervaring op, hobbelig, glad en gevaarlijk. En door de talrijke reparaties ook veel wegopbrekingen.

Reparaties

De resultaten: ze leverden inderdaad veel minder op dan normale panelen, kostten een veelvoud daarvan en gingen om de haverklap kapot. Ze braken, lieten los, vroren kapot, de bovenste laag verbrokkelde, ze werden meerdere keren gerepareerd en vervangen. Totdat eind 2020 het doek viel en ze werden opgeruimd. ‘Tijdelijk’ werd er onheilspellend bij gezegd. Dat het project vanaf het begin af aan niet deugde ging er bij de bedenkers niet in, nee, de oorzaak van de voortijdige beëindiging was ‘vandalisme’ – iets waarvoor nooit een bewijs werd geleverd.

Lees hier ons hele dossier over Solaroad of bekijk de hoogtepunten:

Eerder in deze serie: Plant-e (Hembrugterrein)

De foto’s:

De aanleg (2014)
Vorstschade (2014)
Vochtschade (2019)
Fietsen (2019)
Schade (2020)
Het einde (2020)
In de biobak… (2020)
Deel dit artikel:

2 reacties

  • Jp De Jong

    Voor dat geld had men vele huizen in de buurt van zonnepanelen voorzien gewoon op het dak.
    Elk huishouden 6 panelen bijvoorbeeld. gratis en voor niets deze oplossing zou nu nog steeds gewerkt hebben! voor jaren en jaren

  • Ilse Jansen

    Op basis van mijn installatie van 15 panelen met omvormer die vorig jaar ongeveer 7000 euro heeft gekost. Had je bijna 600 woningen kunnen voorzien van panelen die daarmee praktisch zelfvoorzienend waren geweest. Absolute geldverspilling en weer een project waarbij iedere vorm van realiteit verloren lijkt te gaan voor een paar hele slimme managers en marketingmensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *