Ambitieus RTV Zaanstreek wil meer geld

RTV Zaanstreek wil meer live-tv gaan maken, vaker uitzenden, met drones filmen, meer raadsleden en burgers interviewen, meer jongeren bereiken, meer inzetten op sociale media, meer camera’s, inwoners laten vloggen, meer actualiteit en meer sport.

Voorzitter Jelle Linnekamp van RTV Zaanstreek kon het Zaans Beraad niet alleen deelgenoot maken van de ambities, maar… “waar het echt om gaat: dat is het geld”.

Ook digitalisering, vervanging van verouderde apparatuur en scholing van vrijwilligers gaan zwaarder op de begroting drukken. Na de verhuizing naar het Cultuurcluster wil RTV Zaanstad meer cultuur uitzenden waar meer en duurdere apparatuur voor nodig is.

Ook de personeelskosten voor de hoofdredacteur gaan stijgen omdat er een ander – duurder – contract met hem afgesloten moet worden, terwijl de hoofdredacteur ook meer uren gaat werken (of er moet een extra radio-redacteur komen).

Glad ijs

De voorzitter hield de raadsleden voor dat zelfs MAAK.Zaanstad de omroep geld gaat kosten omdat er dan meer BUMA-rechten voor de muziek moeten worden afgedragen, er worden immers meer mensen bereikt.

Daarbij begaf hij zich op glad ijs, meer inwoners betekent namelijk ook meer geld aangezien de omroep €1,30 per gezin ontvangt. De omroep ontvangt nu bijna €90.000 van Zaanstad, daarbij komen nog bescheiden reclame-inkomsten en een bijdrage van de gemeente Wormerland.

In de toekomst zal dat gebied wellicht uitgebreid worden, volgens Linnekamp zijn er plannen om samen te gaan werken met de lokale omroep van Oostzaan: Radio9.

Onderonsje

Miranka Stel, vakspecialist en mediator bij Zaanstad, (“van de afdeling “Cultuur”) verzorgde een deel de presentatie, aangekondigd als een ‘co-productie’ van RTV Zaanstreek en Zaanstad.

Ze sprak over RTV Zaanstreek en Zaanstad als “we” en die we “wilde verder professionaliseren”. Dat hier subsidiegever en ontvanger in een ongemakkelijk onderonsje verwikkeld raakten, was kennelijk niet bij haar opgekomen, “we willen investeren in opleiding voor vrijwilligers en in technieken.”

POV’s Harrie van der Laan was “in de war” door de inbreng van de afdeling Cultuur:

“wij verlenen zo’n € 90.000 subsidie aan Zaanradio en zij zijn een organisatie losstaat van de gemeente. Hoe komt het dat de gemeente nu een presentatie gaat geven voor een organisatie die dat best zelf zou kunnen.”

Marinka Stel zei dat ze maar een deel van de presentatie deed (wat geen antwoord op de vraag was) en dat ze duidelijk ging maken wat Zaanstad kon en wilde met de lokale omroep (wat in strijd is met de Mediawet). Voorzitter Egbers schoot haar te hulp door te stellen dat de gemeente de lokale omroep moest ondersteunen en dat die daarom de presentatie gaf (ook Egbers kent de Mediawet niet).

Financiële onderbouwing

Paul Laport (GroenLinks) informeerde naar de financiële onderbouwing van die plannen, maar daar kon Linnekamp in zijn presentatie geen details over geven.

Harrie van der Laan zei dat hij RTV Zaanstreek alleen maar in de raadszaal zag als ze om geld vroegen en nooit om een vergadering te verslaan. Daarbij begaf ook de POV-fractieleider zich op glad ijs. De gemeente en ook raadsleden moeten zich niet met de inhoud van de nieuwsvoorziening van de lokale omroep bemoeien.

Linnekamp antwoordde dat tijdens de raadsvergaderingen op donderdag alle camera’s en mensen elders werden ingezet.

Kijkcijfers

Linnekamp kon geen antwoord geven op de vraag over luister- en kijkcijfers. Volgens hem wordt er dit jaar onderzoek gedaan.

De Orkaan zocht het even op: 11% luistert minstens één keer per jaar (2014), 3% minstens een keer per week en 1% elke dag. De voorkeuren van internet-gebruikers en YouTube-abonnees (53) is overigens met één klik te achterhalen, en het aantal Twittervolgers (1740) en Facebook-vrienden (3117) hadden wij met één klik gevonden.

Wie het hele circus nog eens wil bekijken kan dat hier doen.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Dick Smit

  Zaan TV, zou best in de toekomst uit kunnen groeien tot een serieus medium. Waarom niet? Er zijn genoeg voorbeelden waar het wel lukte. Alleen heb je buiten de enthousiaste vrijwilligers ook proffesionele vakmensen nodig, die dit project gaan begeleiden. Dit is, volgens mij, een van de problemen waar het aan ontbreekt. Nieuws brengen en advertentie gelden genereren is een vak apart. Daarnaast heeft men te maken met de Mediawet en daar zal men rekening mee moeten houden. Maar Zaan TV naar een hoger niveau brengen blijft een mooie uitdaging waar ook Zaanstad van zou kunnen profiteren.

 • Jaap.

  90.000 Euro ? Dan mogen ze eerst wel eens zorgen dat om te beginnen de website beter bijgehouden wordt voor dat geld. Als dat al niet eens lukt.
  Laatste nieuwsfeit van gisteren, verder nieuws al een week oud.
  Kun je beter op rtvnh kijken, daar vind je tenminste actueel nieuws.
  Weggegooid geld Zaanstad, het was al niks en zal ook nooit wat worden.

 • Jaap Meeuwsen

  € 90.000 ? Of je een emmer leeggooit. Mogen ze eerst wel eens beginnen de website beter bij te houden want dat lukt al niet. Laatste nieuws van gister en verder oud nieuws vanaf 12 mei. Kun je beter op rtvnh kijken, daar vind je het actuele nieuws.
  Heb al diverse keren hierover een email gestuurd maar daar geen reactie op.
  Weggegooid geld Zaanstad. Ik snap het wel hoor, lekker zakken vullen met weinig doen is leuk natuurlijk. Wil ik ook wel.
  Kortom, het is niks en het zal ook niks worden.

  • De Orkaan

   Kritiek op RTV Zaanstreek is zeker mogelijk. Vooral de lage prioriteit die ze aan de we site geven is vreemd. Maar dat ze weinig doen en hun zakken vullen is op niks gebaseerd. Probleem is meer dat ze vreemde prioriteiten hebben.

 • Marco

  Hoe komt men er bij dat de gemeente Zaanstad een subsidie toegekend heeft aan RTV Zaanstreek?
  De plm € 90.000 is een bijdrage die beschikbaar wordt gesteld door het rijk.
  Omdat Zaanstad RTV Zaanstreek aan heeft aangemerkt als zijnde de lokale omroep voor Zaanstad, ontvangt Zaanstad een bijdrage via de VNG om daarmee lokale publieke media te bekostigen.
  Zaanstad kan naast deze ‘omroepbijdrage’ besluiten subsidie toe te kennen.
  Diverse gemeenten hechten groot belang aan een goede lokale nieuwsvoorziening en verlenen subsidie aan hun lokale omroepen.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *