Amsterdam wil Achtersluispolder annexeren (stokoud nieuws)

grenscorrectie

Geen nieuws van vandaag of gister maar uit 1954. Wel met een actueel haakje. Zaanstad en Amsterdam groeien naar elkaar toe en denken over het gezamenlijk ontwikkelen van de Achtersluispolder.

64 jaar geleden waren de ambities gelijk, maar de methode eenvoudiger: annexeren die hap.

Uit het onderstaande artikel uit Het Parool blijkt dat Amsterdam de gemeentegrens naar de Noorder-IJ- en Zeedijk wilde verleggen. De gemeente Zaandam zou dan de Achtersluispolder verliezen.

Zaandam was al eerder een stuk grondgebied aan Amsterdam kwijtgeraakt: het Barnegat en een stuk dat ten zuiden van het Noordzeekanaal lag.

 

Met dank aan Peter Kruit.

3 Reacties op Amsterdam wil Achtersluispolder annexeren (stokoud nieuws)

  1. Willemsen says:

    Grote steden annexeren vaker gebieden van randgemeenten. Merkwaardig eigenlijk dat dit zo makkelijk wordt gepikt. Als landen dit doen is er gelijk oorlog. Een stad moet maar accepteren dat als ze aan de groeigrens zit het dan met de groei voorbij is. Ze kan hooguit proberen met een andere stad afspraken te maken.

  2. Jelle Brinkhuijsen says:

    Het Barndegat is vroeger altijd Oostzaans grondgebied geweest.

  3. Berry says:

    Alleen als ze Poelenburg er bij nemen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>