Analyse: Sinterklaas allang geen ‘kinderfeestje’ meer…

Dit weekend zijn de eerste Zaanse Sint-intochten. Een kinderfeestje? Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) gaat demonstreren, Zwarte Pieten uit andere plaatsen komen Zaanse intochten met ‘echte’ Zwarte Pieten ter ondersteuning bijwonen, ‘Zwarte Piet is Racisme’ wordt op stoepen geklad, op sociale media zijn scheldpartijen en bedreigingen niet van de lucht, in de gemeenteraad wordt krijgshaftige taal geuit…

Kinderfeestje?

Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) voert actie bij de intochten in Westzaan (12 november) en Zaandam (19 november). Sympathisanten uit het hele land worden opgeroepen naar de demo’s te komen. Bij andere tochten worden foto’s van ‘racistische’ Pieten gemaakt. ZaTeRa wil ‘vredig demonstreren’. Als er al geweld is bij dit soort acties komt het volgens hen altijd ‘van buiten’ zoals vorig jaar in Volendam. Op hun Facebook-pagina’s wordt ook – kennelijk met instemming – de verstoring van een raadsvergadering in Emmen gedeeld. De groep bracht bij winkels leuzen op de stoep aan met beschuldigingen van racisme. Ook persoonlijke aanvallen – o.a. op burgemeester Hamming en René de Reus van het Sinterklaascomité in Zaandam Zuid – zijn kennelijk in orde (ze moeten zich ‘rotschamen’ volgens ZaTeRa). Geweldloos maar wel intimiderend. 

Zwarte Pieten uit andere plaatsen hebben aangekondigd naar de Zaanse intochten te komen. Dat bleek bij het debat over het afschaffen van de subsidie voor sinterklaas-comité’s die Zwarte Pieten inzetten. Een motie met die strekking werd eerder deze week aangenomen. In 2023 zal blijken hoe Zaanstad die motie gaat uitvoeren. Peter van Haasen (PVV) reageerde krijgshaftig: “wij zijn van God los, ik word er misselijk van”. DZ’s Jos Kerkhoven hield vast aan Zwarte Piet: “traditie is geen racisme.”

Dialoog?

In de raad werd de confrontatie gezocht. “Geen ruimte bieden voor racistische ‘Zwarte Piet’ aldus DENK-raadslid Sebnem Pançar. “De dialoog is ten einde, we moeten een grens trekken” zei PvdA-raadslid Hans Stokebrand. Ook Natasja Stroo (GL) en Flip Hoedemaeker (D66) hadden geen zin meer in de ‘dialoog’. Dat sloeg op het gesprek van dinsdag 4 oktober tussen sinterklaas-comités en raadsleden. Dat is kennelijk op een fiasco uitgelopen, ten minste volgens de partijen die inzetten op afschaffen van de traditionele Zwarte Piet. Het is een curieuze interpretatie van ‘dialoog’ – een gesprek dat kennelijk alleen zinvol was geweest als de afschaffers hun zin hadden gekregen. 

De Sinterklaas-comité’s zaten anders in het gesprek en zetten hun hakken in het zand. Ze legden uit waarom ze vasthielden aan Zwarte Piet, waarom de hele multi-culti-discussie in hun dorp niet speelde of betoogden dat hun vrijwilligers er niet klaar voor waren of er geen zin in hadden.

Door de nieuwe financiering vanaf 1 januari 2022 (nu via VoorJeWijkje – een regeling waarbij je zelf ook geld moet ophalen voordat de gemeente bijdraagt) zijn Sinterklaas-comité’s hun reguliere subsidie veelal al kwijtgeraakt. De meeste comité’s lukte het met enig kunst- en vliegwerk overigens wel om subsidie te krijgen. Maar daar komt voor hen volgend jaar dus de eis van de verplichte roetveegpiet bij. 

Burcht

Grote slachtoffer is de grote Sint-intocht in Zaandam waarbij de burgemeester de Sint verwelkomt op het bordes van het voormalige gemeentehuis. Het comité kan het financieel niet meer rond krijgen omdat de inzet van handhavers (en het plaatsen van dranghekken) niet meer gefinancierd wordt. Burgemeester Hamming wist in de raad te melden dat alle vrijwilligers waren opgestapt. 

Grote winnaar is het comité van Zaandam-Zuid dat nu de Burcht claimt en via een huis-aan-huis verspreide bijlage bij het Stadsblad hun feest promoot. Zaandam Zuid is het meest hardnekkig bij het handhaven van de ouderwetse Zwarte Piet. Het comité kreeg via Voorjewijkje € 8.000 van Zaanstad ondanks dat het er op lijkt dat niet aan de voorwaarden is voldaan (15 supporters). Ook kreeg men geld voor een optocht die niet doorgaat. Bij deze intocht op 19 november heeft ZaTeRa aangekondigd te gaan demonstreren en hebben zich al sympathisanten uit het Zwarte Pieten-gilde aangemeld voor een tegenactie. Voorzitter De Reus schrijft dat hij de optocht heeft moeten laten vervallen “in overleg met de gemeente en de politie.” De woordvoerder van de burgemeester spreekt dat tegen: “De gemeente heeft geen advies gegeven (laat staan verbod) voor het al dan niet laten doorgaan van de intocht volgende week.”

Kinderfeestje?

De discussie over het ‘feest’ woedt ook op sociale media en onder de artikelen die De Orkaan daarover schreef. Daarmee zijn we zelf onderdeel geworden van de strijd. Normaal gesproken weigeren we weinig reacties om inhoudelijke redenen, maar bij dit onderwerp moest er hard worden ingegrepen. Een kleine bloemlezing:

“Laat ze komen naar Westzaan. 3 jaar geleden toen waren ze er ook toen werden ze gelijk weggejaagd.”

“opzouten met deze Randdebielen die ONZE Kinderfeest verpesten. stelletje flikkers zijn jullie. Ga werken met je Luie Reet”

“je diep schamen Gemeente Zaanstad dit is Nederland traditie alles word door dat tuig om zeef geholpen.”

“Weer een traditie naar de kloten.”

“We worden geregeerd door een stel verstand loze maar ja dat krijg je met al die niet Nederlandse gasten in de gemeenteraad.”

“Deze gemeente is helemaal van de pot gerukt.”

Er waren uiteraard ook tegengeluiden: “Goed besluit. Zwarte Piet is volkomen achterhaald, net als reizen met de postkoets. We noemen dat voortschrijdend inzicht.” “Prima beslissing van de Gemeente. Het moet tenslotte een feest zijn voor iedereen en het maakt kinderen niks uit welke kleur Piet heeft.”

Kinderfeestje?

Lees ook:

Door Piet Bakker

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Ferdinand Piet

  Het valt me op dat het taalgebruik, en de kennis van de Nederlandse taal, bij de voorstanders van Zwarte Piet niet echt van een hoog niveau zijn (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

  • Kim Fabritius

   Het valt mij juist op dat het intellectuele niveau van tegenstanders van zwarte Piet niet bijster hoog is. (uitzonderingen nagelaten)

 • T Laan

  Op internet is het natuurlijk heel makkelijk om elkaar uit te schelden en bedreigen, en niet naar elkaar te luisteren: je typt even snel wat, en drukt op enter zonder iemand aan te hoeven kijken. Persoonlijk heb ik als kind zwarte piet nooit geassocieerd met racisme, maar snap best dat sommige mensen er wel degelijk moeite mee hebben. Als mensen naar elkaar zouden luisteren in plaats van demonstreren (en tegendemonstreren) en roeptoeteren op sociale media, kun je dan niet uitkomen op een acceptabel compromis? Volgens mij kom je met roetveegpieten (die echt heel veel roetvegen hebben om te voorkomen dat kinderen ze niet herkennen) en stereotyperende elementen verwijderen al een heel eind.
  En tradities veranderen ook wel gedurende de jaren, en er komen ook wel eens tradities bij. OF zullen we de kerstman, Halloween, Black Friday, baby showers en gender reveal parties terugsturen naar hun eigen land?

  En als volwassenen niet volwassen genoeg zijn om hier volwassen discussies over te voeren, mogen de kinderen dit van mij oplossen.

 • Dirk Duits

  20 jaar mij ingezet bij de intocht in Wormerveer. En ja tradities zijn er om behouden te worden.
  Maar ik denk dat het een kinderfeest is wat voor iedereen kan gelden. En dat, zeker in mijn geval, nooit de bedoeling is geweest om mensen daarmee te discrimineren.
  Sint heeft een helper, Piet. En zo heten ze gemakshalve allemaal. En moet die pers’e zwart zijn? Een gelovend kind anno 2022 accepteerd dat al niet meer.
  Jammer is dat bij de start tegen zwarte Piet meteen de loopgraven in gebruik zijn genomen en de meningen onvermurvbaar. Van beide kanten.
  Pieterbaas evolueert…..en dat is een goed iets wat mij betreft want Sinterklaas is een feest voor ons allemaal!

 • l. Boonstra

  Dit onderwerp toont nu precies aan waar Links haar verlies moet zoeken. Ze nemen hun (ex)kiezers al jaren niet meer mee in het veranderende wereldbeeld. Het enige wat die kiezer merkt is dat al die linkse ideeën ten laste van hun inkomen gaat zonder dat daar wat tegenover staat. Idem voor vluchtelingen,statushouders,anders geaarden of “kinder”feest. Dwingen en als wereldvreemd wegzetten en het stopzetten van subsidies is het werktuig van de Linkerkant.
  In plaats dat ze die engerds van de anticlub van repliek dienen met de wel degelijke evolutie van de Zwarte Piet. Al die betweters zouden van mij gelijk krijgen als de ZwartePiet nog de rol had die hij in het begin van de jaren 60 had. Alleen en dat vergeten heel veel hier heeft de ZwartePiet een veel beter loopbaantraject gevolgd dan menig echt gekleurde medemens.
  De echte discriminatie die er wel degelijk is , van hoog tot laag, zou een veel belangrijker onderwerp moeten zijn dan het neppe zwart van ZwartePiet . Maar goed ook deze traditie is door de linkerkant verpest en die heffen nu een Amerikaanse feesten op het schild , Halloween en de kerst volgens de prikmagnaat.

  • Je kunt een streep trekken, en de ene kant ‘”Links” en de andere “Rechts” noemen, en vinden dat alles aan de ene kant goed, en aan de andere kant slecht is, maar dan heb je een veel te versimpeld wereldbeeld.
   Je lijkt te denken dat “Links” één homogene massa is, ik denk dat je dan weinig mensenkennis hebt.
   Wat het probleem in deze discussie is, volgens mij, is het gebrek aan nuance. Voor- en tegenstanders proberen niet tot elkaar te komen, maar stappen bij elkaar vandaan, en gaan harder schreeuwen.

   Je laatste zinnen roepen ook wat vraagtekens op; waar zie jij Halloween en Kerst op een schild geheven worden (behoudens dan door de commercie), en wie is de prikmagnaat?

  • Doris Bartels

   Wanneer er een comité geld op komt halen voor een prikmagnaat geef ik meteen geld.

 • Jaap Meeuwsen

  Men lijkt niet meer te kunnen discussiëren, discussiëren is luisteren naar elkaar en openstaan voor elkaars mening.
  Is men het verleerd of is het een gevolg van het gedrag van de overheden en ook zelfs de wetenschappers ?
  Volgens mij is de wereld een beetje gek geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *