Analyse: waarom OFC beter kan degraderen dan promoveren

OFC speelde vandaag z’n laatste competitiewedstrijd in de hoofdklasse. De wedstrijd tegen RKAVV uit Leidschendam (0-4) is voor de Oostzaners van geen belang. De ploeg heeft zich al voor de nacompetitie geplaatst.

Maar rondom het veld, bij bestuur, leden en supporters, is het wel degelijk spannend. Als de verdenkingen van de FIOD kloppen, breken er zware tijden aan. Spelers zwart uitbetalen kan voor de club, sponsor en voor de betrokken spelers grote gevolgen hebben. Het zou om ’tonnen’ gaan, maar volgens de club is dat iets tussen de sponsor en de spelers.

Bij OFC maken ze zich dus niet druk. De sponsor en de voorzitter zijn gearresteerd. Er zijn huiszoekingen gedaan, de kantine werd doorzocht, de administratie en de computers zijn meegenomen. Maar bij de club steken ze hun kop in het zand. Vicevoorzitter Coen de Vroome (voorzitter Oscar W. was namelijk aangehouden) zei tegen Dagblad Zaanstreek:

“Zo spannend is het allemaal niet… achteroverleunen en tot rust komen is het beste.”

In 2007/2008 promoveerde OFC naar de 4e klasse, een  jaar later naar de 3e. In seizoen 2011-2012 werd de club kampioen en promoveerde naar de 2e klasse. In 2012-2013 werden de geel-zwarten opnieuw kampioen en in 2012-2013 promoveerde OFC via de nacompetitie naar de hoofdklasse.

rkavv ofc

Een bliksemreeks van promoties
Het onderzoek concentreert zich op de periode vanaf 2011: de bliksemreeks van promoties. Vanaf dat jaar zouden spelers deels zwart uitbetaald zijn.

Het geheim achter de opmars is sponsor Marwan K. Hij werd in 2000 opgepakt wegens de handel in illegale cd’s en veroordeeld tot drie jaar cel. In de jaren negentig overleefde K. twee aanslagen, waaronder één met een bom in zijn Bentley en een beschieting door een kikvorsman vanuit een sloot achter zijn huis. Een zakenpartner werd geliquideerd. Volgens Het Parool die al in 2014 over de zaak schreef is K. een ‘windhapper’, “iemand met amper inkomen, maar een luxe levensstijl.”

Maar K. is niet alleen sponsor, volgens de website van OFC is Marwan Khairi ook lid van de Technische-commissie.

tc ofc

De KNVB volgt het onderzoek nauwlettend, persvoorlichter Bram Groot zegt tegen Het Amsterdamsche Voetbal:

“Allereerst vinden wij natuurlijk dat iedereen zich aan de wet moet houden. Wij willen eerlijke competities. Het kan en mag niet zo zijn dat een club door een overtreding van de wet sportief voordeel behaalt. Om deze redenen vinden we het goed dat het OM werk maakt van dergelijke zaken.”

“Wat betreft de competitie heeft dit voorlopig nog geen gevolgen, het competitieprogramma blijft zoals die nu is. Het nieuws is ook voor ons vers en we hebben even de tijd nodig om te bepalen of en wat we hier vanuit de KNVB mee kunnen doen. Maar dat het onze volle aandacht heeft staat vast.”

De activiteiten van sponsor TC-lid Khairi bestaan vooral uit het aantrekken van spelers. En niet de minsten, voormalige betaald-voetballers, spelers van topklassers en zelfs een ex-Ajaxied.

Pius Ikedia
In 2013 kwam Marijn Sterk van FC Emmen, Romano de Jonge kwam in 2014 (ex-Volendam) en in hetzelfde jaar Pius Ikedia. De Nigeriaan speelde voor Ajax van 1999 tot 2002 en daarna voor FC Groningen, RBC, AZ, RKC, Chicago Fire en Matalurn Donetsk.

Voor het komend seizoen zijn al meer dan tien nieuwe spelers aangetrokken: Mitchell Theuns (AFC), Nick Kramer (de Foresters), Mike Derlagen (Quick Boys), Yusuf Sarica en Bilal el Yacoubi (Alphense Boys), Youssef el Baouchi en Bright Ampong (Quick), Quincy van der Leuv (Putten), Christy Bonevacia (Bennekom) en Ali Alkan en Roy Versluis (SVL).

Deze spelers (en degenen die nu in de selectie spelen) komen niet naar Oostzaan voor een reiskostenvergoeding en twee consumptiebonnen. Tegen Het Parool zeiden spelers eerder dat de ‘vergoeding’ op kan lopen tot € 1500 per maand.

Oostzaans talent
De komst van Oostzaner Mike Derlagen (ex-AZ, ex-FC Zwolle) is in zoverre uniek dat er eindelijk een dorpsgenoot in de selectie gaat spelen.

De kans dat een Oostzaans talent uit de A1 of de B1 doorstroomt naar de selectie is nu nihil. En dat staat haaks op de eigen beleidsvoornemens.

ofc beleidsplan 2

ofc beleidsplan

Als de beschuldigingen stand houden, zal dat het einde van de betrokkenheid van Marwan Khairi betekenen, en dus ook het einde van de betalingen. De voetbal-gelukszoekers die nu het sportpark in het Twiske bevolken zullen zich snel uit de voeten maken. Tot 15 juni kunnen voetballers overschrijving aanvragen.

Degradatie
De weg terug naar de derde klasse of lager zal ongetwijfeld worden ingeslagen. Maar met een Oostzaanse selectie. Misschien is degradatie wel de redding voor de club.

Tenzij men het voorbeeld van Hellas Sport wil volgen. Ook daar werden spelers betaald en toen dat stopte vertrok binnen no-time vrijwel de volledige selectie – de zondag-afdeling heeft nu zelfs geen eerste elftal meer. Talentvolle jeugdspelers vertrokken. De eens zo trotse vereniging is nu bijna de kleinste van de Zaanstreek.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Willemsen

  Op zich ben ik het met de analyse eens. Doch als je naar die hele grote clubs met name die in het buitenland kijkt, kan je je afvragen of die sponsoren/investeerders hun geld wel allemaal zo ‘eerlijk’ hebben verdiend. Maar daar zal wel geen diepgaand onderzoek naar worden verricht.

 • jfproost

  Nou mis is toch een speler van OSV-3e klasse, die meedraait in het eerste. Niet in de basis, maar toch. Waarom wordt zo’n jonge niet genoemd? Was te laag om te noemen?

 • jfproost

  Nou mis is toch een speler van OSV-3e klasse, die meedraait in het eerste. Niet in de basis, maar toch. Waarom wordt zo’n jongen niet genoemd? Was te laag om te noemen?

 • jfproost

  Omdat ik de familie Khairi goed ken, ik was lerares van hun dochter, weet ik dat het verhaal in Het Parool over het schieten met een pistool totaal uit de lucht gegrepen is. Marwan was 5 jr, ziet een kikvorsman uit de sloot de tuin in komen en pakt een WATERPISTOOLTJE ,binnen. Meer niet. Dit heb ik ook aan de krant geschreven, maar die reageert niet-te pijnlijk?
  Over de rest weet ik niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *