Anneke van Dok: Afluisteren

De Volkskrant leek opeens wel een nieuwe spionageroman van John le Carré, vanwege de onthulling dat Rusland door de AIVD was gehackt. En daaruit bleek zonneklaar dat het land van Poetin op zijn beurt de Verenigde Staten hackte.

Ik vind het geen verrassing dat er alom wordt afgeluisterd en geloerd. Vier jaar geleden was de Amerikaanse inlichtingendienst NSA immers in het nieuws omdat die vijfendertig wereldleiders afluisterde, waaronder mevrouw Merkel. Ik vind het wel curieus dat de  nieuwe technieken zo slecht beveiligd zijn, dat men op het hoogste niveau kan inbreken. Hopelijk wordt ons goud beter bewaakt.

Door Anneke van Dok

Het gedoe herinnert me eerlijk gezegd aan het nieuwe intercomsysteem in de glazen leerfabriek, waar het Zaanlands Lyceum vanuit de Westzijde naartoe verhuisde. Rector Oosterhuis kon niet goed met het apparaat overweg, maar gebruikte het wel voor elk wissewasje.

Zo werd je tijdens een proefwerk gestoord door een krakend geluid, getik en de vraag “staat ie nu aan?” Om vervolgens te vernemen dat er weer propjes in de gang lagen. Het was lachen, toen onze ouwe baas de intercom vergat uit te zetten. Duizend leerlingen luisterden af hoe hij een leraar, die steeds te laat kwam, de mantel kreeg uitgeveegd.

Als leerling-journalist van De Typhoon luisterde ik graag naar gesprekken in de trein van Zaandam naar Amsterdam als ik naar de rechtbank moest, maar ook de wachtkamer vormde een rijke informatiebron. Daar had je geen hacker voor nodig. Mensen zijn in besloten ruimten zeer loslippig.

Ik kan het nog steeds niet laten: luisteren naar gesprekken, die niet voor mijn oren bestemd zijn. In de eersteklascoupé van Den Haag naar Leiden bijvoorbeeld. Zo tussen vijf en zes valt er dan veel op te tekenen uit de conversaties tussen ambtenaren. In winkels vang je meestal geen groot nieuws, maar wel pikante details.

Zo hoorde ik afgelopen december in een stoffenzaak opeens de volgende conversatie:

“Ik heb wel veel stof nodig hoor.”

“Er zit nog genoeg op de rol.”

“Het is voor Ankie, ze moet naar de verjaardag van Trix in het paleis.

Dat zou groot nieuws zijn geweest voor Privé, maar niet voor De Orkaan. Beatrix noch Ankie, noch het paleis hebben iets je met de Zaan van doen. Maar omdat onze oude vorstin morgen jarig is, vertel ik het geheimpje toch maar: let goed op Ankie wanneer ze de trappen van het paleis op de Dam oploopt.

Een journalist moet het hebben van onvoorzichtigheid en loslippigheid.

Foto (detail) uit een eerder verhaal van Martin Rep over de conciërges van het Zaanlands Lyceum, hier docent Engels Jan ‘James’ de Vries aan de intercom.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *