Anneke van Dok: Bach en diamant…

Het geluid van opgewonden adspirantjes stijgt weer naar mijn balkon, en dat maakt me blij. Dat ik afgelopen zaterdag voor het eerst weer een echt concert bijwoonde, maakte me zelfs een beetje sentimenteel. In de Oostzijderkerk op de Klauwershoek.

Door Anneke van Dok

Collegium Vocale Zaandam en het Barokensemble Arx Ardens verwenden mijn oren met Meine Seufzer en Lobet den Herrn van Bach. De zaal was redelijk goed bezet, maar er waren nog wel lege stoelen vanwege de vereiste anderhalve meter afstand. Het koor herinnerde me aan het plezier dat Paul en ik tot voor kort beleefden aan Mozart-cantat Hoorn. Door de Corona heeft dit koor, evenals vele andere, bijna de helft van zijn leden verloren. Ik heb de zangrepetities het meest gemist.

Dat het Collegium Vocale in de Oostzijderkerk optrad, maakte meer emoties bij mij los. In deze kerk beleefde ik op dertienjarige leeftijd, samen met mijn vader, mijn eerste concert: Symphonie Pathetique van Tchaikovski. Ik hoop, dat we vanaf heden weer veel mooie concerten en voorstellingen (o.a. in het Zaantheater) mogen bijwonen, en dat alle sportverenigingen zich warm gaan lopen voor goede prestaties. Met het succes van de Olympische Spelen voor ogen, moet dat zeker lukken.

En dat brengt me bij een ander heuglijk feit, waaraan ik werd herinnerd door een foto die Anja de Ridder me toestuurde. Daarop staat het piepjonge team van Handbal Vereniging Zaanstreek afgebeeld. In 1962 werd de club opgericht en dus wordt dit jaar een diamanten jubileum gevierd. Naar ik hoop zonder QR en andere restricties.

Wij waren in 1962 jong, fanatiek succesvol en toch sportief. Maar wie waren we? Anja de Ridder herken ik rechts op de achterste rij. Mariska Bakker haal ik er ook uit: rechts vooraan met onze trainster Iet Beumer naast haar? Ik ben zomaar benieuwd naar de andere namen. Een beetje nostalgie, gepaard aan goede hoop op de verlossing van de pandemie: dat mag toch wel na al die saaie maanden?

Anneke zelf staat links achter op de foto.

Anneke zal ook aantreden bij het allereerste OrkaanCafé (in de Oostzijderkerk!)

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Hoi Anneke,
  Ja dat was mooi daar op het grote voetbalveld van Bruinzeel. Ik schreef net aan Rob Vreeken, die me de link doorstuurde, dat het wel zwaar werk was om telkens dat grote terrein over te steken, van de ene cirkel naar de andere. Maar ik was blij dat ik met kicksen aan mijn voeten over een veld mocht hollen.
  Dat meisje naast me aan de rechter buitenkant van de benedenste rij was niet Iet Beunder, maar ik denk haar nichtje Jeanet. Iet was van de generatie van onze ouders, en ik zie niemand op de foto die dat kan zijn. Ik zie wel keeper Wil, twee plaatsen links van mij (rechts voor ons toen) zonder handschoenen aan, maar met een knielap. Ze was een onverschrokken keeper.
  Groet van Marisca Bakker
  (die zich tegenwoordig Marisca Milikowski noemt).

 • Meine jager

  Heb de foto ff door gestuurd het is mijn schoonzuster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *