Anneke van Dok: Bivak in Zaanstad

Met de verse herinnering aan mijn vakantie nog tussen de oren, vroeg ik me zomaar af of je in Zaanstad ook kunt kamperen.

Op internet werd ik, toen ik “kampeerterreinen in Zaanstad” intikte snel verwezen naar kamp Bakkum, maar met een beetje geduld vond ik toch twee echte Zaanse `boeren’-kampeerterreintjes. De Snijvisch aan de Braakdijk op Haaldersbroek en De Zaanse Gans in Assendelft.

Dat is niet veel voor een grote stad. Toch kan het kleinschalige aanbod me wel bekoren. De Snijvisch maakt reclame met zijn zompige bodem. “Je slaapt nergens zo zacht als op onze veenweidegrond” en dat het terrein onbereikbaar is voor auto’s en campers, sprak mij ook wel aan. Minder leuk was het bericht, dat de eigenaren van de Snijvisch er in augustus mee stoppen.

Blijft De Zaanse Gans over, ook in Zaanstad, zij het aan de uiterste rand. Menig Zaankanter zal nu zijn schouders ophalen: “Nou en, we kunnen blijkbaar zonder.” Bovendien krijgt menigeen de kriebels als hij denkt aan een klapperende tent en een lekkend grondzeil. Voor kamperen moet je namelijk over een bepaalde tic beschikken.

Wie in zijn vroegste jeugd kennismaakt met de charmes van een douchelokaal, waar je op blote voetjes door het gras met een rol toiletpapier in de hand naar toe moet, het jongleren met aluminium pannetjes en het graven van gootjes in een plensbui, wil niets anders meer. Geen zwembad met een reuzeglijbaan, geen tienerdisco of animatiemedewerker, maar mooie takken zoeken, die je met je padvindersmes ontschorste, en wandelen in het door je vader aangelegde lollybos: ik kan er uren over mijmeren.

Welnu, hier de harde feiten: kampeerders zijn geen armoedzaaiers maar big spenders. Niet alleen interessant voor de inning van de toeristenbelangstelling, maar vooral als bezoekers van musea en als ambassadeurs van je stad. Mits je iets aantrekkelijks weet te bieden, waardoor de kampeerder niet meteen weer verder trekt. Bovendien zijn tevreden toeristen de beste citymarketeers, want mond -tot- mondreclame en een vele malen gedeeld Facebook-bericht hebben meer effect dan dure folders.

Als het gemeentebestuur ernst maakt van zijn voornemen Zaanstad te promoten, ware het verstandig na te denken over de uitbreiding van kampeermogelijkheden. Dit advies komt uit de pen van een verstokte kampeerder die , als bestuurder,  ook nauw bij toerisme betrokken is geweest.

UPDATE 18 juni

De Orkaan vond toch nog een soort van Camping in Zaanstad, in Wormerveer. Daar mag je van de gemeente voor € 12 per dag je camper neerzetten. (De Zaanhopper komt daar trouwens nu niet meer.)

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Het Hembrugterrein met nog vele open grasvlakten, oevers aan de wateren van Zaan en Noordzeekanaal en een prachtig Schokbos lijkt me een ideale plek om te kamperen. Misschien moet er eerst nog enige bodemverontreiniging worden gesaneerd, maar dan heb je ook wat.

 • Herman Aartsen

  Een paal- of natuurkampeerterrein is in het Jagersveld zo ingericht. Maar op het Jacob Vis terrein is vast nog plek voor een meer luxere camping.

 • De Orkaan

  Naast de tennishal / sportschool bij het Jagersveld is ooit een paar jaar een camping geweest. Kennelijk was daar toch niet genoeg behoefte aan (of waren de voorzieningen niet goed genoeg).

 • Ruud

  Ik biedt mij bij dezen aan als campingbaas, als oudere gemotiveerdewerkloze…
  als de gemeente nog grond over heeft er wat service gebouwtjes neerkwakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *