Er stond zaterdag een mooi artikel in de Volkskrant, over mijn tante Tiny die op negentig jarige leeftijd is overleden. In dat artikel werd ze beschreven als de persvoorlichtster van Albert Heijn, die altijd antwoord gaf op  vragen die journalisten haar  stelden.

Hoewel tante Tiny nooit is getrouwd, zou je haar bijna mevrouw Heijn – Plooijer kunnen noemen, zo begaan en vertrouwd was ze met het Zaanse bedrijf.

Door Anneke van Dok

Ze was toentertijd één van de weinige vrouwen met een hoge functie in een groot concern. Daarom waren we in de familie best trots op haar, hoewel ze van pluimstrijkerij niet was gediend. Haar naam werd in onze familie overigens zelden apart genoemd. Zij en haar oudere zuster Rina, waarmee ze samenwoonde waren voor ons de tantes, die neven en nichten verwenden met uitstapjes en etentjes. In de Zaanstreek waren ze geliefd als zusters van de Doopsgezinde gemeente en als sociaal voelende, hulpvaardige  mensen.

Maar het werk dat tante Tiny deed, had voor ons een magische betekenis. Ze was immers de baas van de aantrekkelijke service die Albert Heijn voor zijn klanten in petto had; met de Premie van de Maand Club, de Allerhande en andere successen in het vaandel. De PMC-tent waarin we kampeerden, die kwam van onze  tante Tiny. Mijn lieve tantes verhuisden na hun pensioen naar Heerenveen om daar tot hun dood te blijven wonen.

Het contact werd schaarser, maar de ontmoetingen bleven intens. Over ditjes en datjes werd zelden gesproken. Politiek, literatuur en het verleden hadden wel hun belangstelling. En als de telefoon ging was tante Tiny weer even een autoriteit, die op zakelijke toon ‘Met juffrouw Plooijer’ het toestel opnam. Ik weet niet meer wanneer ze zich liet tutoyeren, want de toon bleef hetzelfde.

We hebben met mooie gedachten afscheid van haar genomen en met veel trots geluisterd naar de waarderende  woorden die over haar werden gesproken door haar predikante. De oud-collega’s van haar Appie maakten nog melding van de zware taak die ze vlak voor haar pensioen moest vervullen tijdens de ontvoering van Gerrit Jan Heijn.

Ik hoop dat haar naam zal blijven klinken, wanneer Ahold weer eens voor moeilijke keuzes wordt gesteld.

Foto’s uit Flitsen, het personeelsblad van Albert Heijn uit 1988 (boven) en 1969 (onder) via Erfgoed Albert Heijn. Lees hier het artikel in de Volkskrant.

tiny plooijer 1969

.