Het fietsongeluk van Carolien Trakzel op de Wilhelminabrug staat niet op zichzelf. In mijn kennissenkring lopen er de laatste tijd steeds meer pechvogels met een mitella of een bracelet rond, omdat ze van hun fiets vielen door een onmogelijke situatie.

Door Anneke van Dok

Zo werd een oude bekende van mij gelanceerd door een richel, die het fietsverkeer van een busbaan afscheidde. De oorzaak: een onduidelijke verkeerssituatie door werkzaamheden op het fietspad. Resultaat: gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen. Hij fietste op een gewone fiets. Op een elektrische waren de verwondingen nog ernstiger geweest.

Als er wegwerkzaamheden moeten worden verricht, zetten werklui er een rood-wit hek omheen. De fietser zoekt het verder zelf maar uit. Het beste wat je kunt doen is afstappen. Helaas ontbreekt soms de tijd om goede beslissing te nemen. Vooral als je er flink de vaart in hebt.

Fietsongelukken vinden plaats op plekken waar verwarring of onduidelijkheid heerst. En die zijn er: niet alleen op te smalle bruggen en door obstakels. Zo is een haakse bocht ook onneembaar op een zware e-bike. Toch zijn er talloze van die moeilijk te nemen bochten van negentig graden.

Bijvoorbeeld op een fietspad met een T-kruising. Wie remt, vliegt over het stuur, wie nog te veel vaart heeft eveneens. Helaas overkomt dat juist oudere mensen, bij wie een breuk of hersenschudding veel lijden veroorzaakt.

Nu zoveel mensen over wegen en paden zoeven op een elektrische fiets, gaat het gezegde Eigen schuld, dikke bult niet meer op.

Ik daag het gemeentebestuur van Zaanstad uit tot een uitgebreid veldonderzoek. Uiteraard op een e-bike met een pittige snelheid en in het donker.

Foto: één van de gevolgen van het fietsongeluk op de Wilhelminabrug