Anneke van Dok: Een Prikje voor een prakje

De Covid-actie van onze Orkaanredacteur Piet Bakker in Frankrijk leverde 23 reacties van lezers op. En dat vind ik het aardige van De Orkaan: ze werden alle geplaatst omdat ze, vóór of fel tegen, te maken hadden met het onderwerp. Dat Piet het restaurant verliet toen hij hoorde dat de eigenaar niet aan QR- controle deed, was een heldhaftig gebaar. Ik weet, als fervent fietser, hoe hongerig je bent na een dag trappen over de Franse heuvels.

Door Anneke van Dok

Ik vond het ook opvallend, dat staatssecretaris mr. drs. Mona Keijzer kort daarna kamikaze pleegde. Door in de Telegraaf haar partijgenoot minister Hugo de Jonge af te vallen en zijn QR- troetelkind af te kammen. Dit kan geen toeval zijn. Misschien was Piets weigering om het restaurant binnen te gaan wel de druppel die haar volle emmertje deed overlopen. Zij is als bewindspersoon van Economische Zaken immers het boegbeeld van de middenstanders? En daar heb ik, als haar voorgangster op het dit ministerie, uiteraard begrip voor.

Alle gekheid op een stokje: het gaat hier om een ernstige zaak, die niet alleen het recht op onze gezondheid betreft, maar ook veel andere rechten. Dat blijkt vooral uit de reacties van Jan Mulder en Jaap Meeuwsen op stukje over de actie van Piet.

Ik ben ervoor dat er noodmaatregelen worden gebruikt: om een pandemie te bestrijden en burgers toch de vrije keuze te bieden om wel of niet een café of restaurant te bezoeken. Maar: ik noem mensen, die kritische kanttekeningen maken geen Wappies. Ikzelf kan zonder probleem mijn QR- code laten zien, want mijn zoon heeft hem voor mij op mijn telefoon gezet. Voor veel oudere mensen, die hun levensgeluk ontlenen aan museum- of restaurantbezoek is er wel degelijk een drempel opgeworpen. Omdat het hun niet lukt de QR op hun telefoon krijgen. Dus zien ze er maar vanaf de deur uit te gaan.

Eigenlijk heb ik een hekel aan apps op mijn telefoon, omdat ik de reikwijdte ervan niet kan overzien. Want ik lees alle dagen angstaanjagende berichten over fishing, hacking, lekkage en privacy-schending. Zoals vorige week nog, toen de Britse autoriteiten per ongeluk gegevens over Afghaanse medewerkers openbaar maakten. Ik moet er maar van uitgaan, dat alle QR’s en andere inmengingen van de overheid in ons bestaan, straks weer ongedaan worden gemaakt. En dat noodmaatregelen alleen in uitzonderlinge situaties van stal worden gehaald.

p.s. Gistermiddag heb ik voor het eerst weer een boekpresentatie gehouden in de Hoornse Boekhandel. Samen met Jan Pronk, die zijn visie gaf op de toestand in de wereld. Ik heb een paar Zaanse columns voorgedragen.

Foto: Orkaan-redacteur aan de lunch in een restaurant waar – zoals overal in Frankrijk – de ‘pass sanitaire’ wel werd gecheckt.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Bas Sommeijer

  Voor alle mensen die graag de Corona check app op hun mobiel willen hebben en niet weten hoe dat moet, bij de Bieb helpen ze je met het erop zetten.

 • Jaap Meeuwsen

  Een kleine correctie, geen QR code nodig bij bezoek aan een museum.
  Maar, kopje koffie daar in het museum, geen afhaal, dan daar weer wel.
  Dus in het museum een koffie bestellen en lopend opdrinken geen QR code tonen maar op een stoel gaan zitten dan weer wel.
  Zijn we er nog ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *