Het slechte nieuws sloop gistermorgen op kousenvoeten mijn slaapkamer binnen. Een radiostem kondigde aan, dat er volgend jaar ‘fundering labels’ verplicht zijn bij de verkoop van een woning.

Net zoiets als het energielabel, zo dacht ik. Het was niet bepaald een bericht waardoor ik, om zeven uur ’s ochtends overeind kwam uit mijn slaapstand. Bovendien viel het na alle Corona-ellende nauwelijks op.

door Anneke van Dok

Toen het volgende journaal vermeldde, dat de maatregel nodig was vanwege de droogte, waardoor onze waterstanden daalden, spitste ik mijn oren. Ik was klaarwakker, nadat ik had vernomen dat de woningeigenaren opdraaiden voor de schade aan hun fundering en dat er een grote rol werd toebedacht aan de gemeenten. Naar schatting betrof het hier een miljoen woningen!

Ik dacht onmiddellijk aan de talloze woningen in Zaanstreek-Waterland, Leiden en Haarlem die een halve eeuw geleden scheef zakten door paalrot, ontstaan door de verlaging van het grondwaterpeil. Door deze daling werden de palen blootgesteld aan zuurstof, waardoor ze gingen rotten.

Ik schreef, als journalist van het Noordhollands Dagblad en paginagroot achtergrondartikel over Purmerend, waar de huizen in de Vooruitstraat angstaanjagend voorover leunden op hun rotte funderingen. De bewoners wachtten jarenlang tevergeefs op actie of financiële ondersteuning, terwijl Rijk en gemeente elkaar aan de praat hielden over de vraag: wie is verantwoordelijk?  

In Haarlem was men rond de eeuwwisseling pas klaar met de grote renovatie en net als in tal van andere steden liep het herstel van de huizen in de miljoenen.

In het nieuwsbericht van De Monitor van gisteravond schuilt opnieuw het groot dilemma: wie gaat nu de op 60 miljard geschatte schade betalen? Wie is de veroorzaker van de grondwaterdaling? Zijn dat de bewoners, die als consument een beetje hebben bijgedragen aan de klimaatverandering? Ik dacht van niet. De gemeente zullen hun rol in dit natuurverschijnsel ook niet groot achten en het Rijk biedt zelden spontaan een reddende hand.

 Krijgen we straks Groningse toestanden in de Zaanstreek?

(Bekijk hier de Funderingskaart Zaanstad)