Wie werd er niet geroerd door de foto’s van Ron Swart, van een sperwer in Krommenie die weer vrijgelaten werd?  De Orkaan besteedde daar aandacht aan.

Vond u de evacuatie van de met uitsterving bedreigde beekprik uit de verdroogde Reusel ook een teken van opperste beschaving?  Vroege Vogels besteedde er veel zendtijd aan.

Maar waarom reageren we dan toch zo lauw op vluchtelingen die in gevaarlijke bootjes op de Middellandse Zee dobberen.  Terwijl zij wachten op een veilige haven, wordt er aan de wal een afschuifspelletje gespeeld. ‘Stel je voor dat ze allemaal de overkant bereiken, dat kunnen we hier echt niet hebben,’ is het excuus. Dat zou een tsunami aan avonturiers ten gevolge hebben.

Het merkwaardige is, dat opiniepeilingen, zowel in Nederland als in Duitsland, uitwijzen dat een groot deel van de ondervraagden positief over de opvang van vluchtelingen denkt en nu dus een zwijgende meerderheid vormt. De onthutsende getuigenverslagen over de toestand van de opvangcentra ‘in de regio’, waar miljoenen Syriërs een goed heenkomen dachten te vinden, raken ons niet meer.  Onze eigen hitte en de Tour de France namen alle nieuwszenders en onze gemoederen in beslag. Laten we het hoofd toch koel houden en ons morele kompas niet van de wijs laten brengen.

Uit angst voor populisten laten Europese regeringsleiders na de regie te pakken voor een gezamenlijke opvang. Daarom is het belangrijk dat de zwijgende meerderheid zich laat horen en eist wat van je van leiders mag verwachten.

Natuurlijk is er een grens aan onze opvangcapaciteit, maar die is bij een eerlijke verdeling nog lang niet bereikt. Wie muren bouwt, kweekt haat. De avonturiers houd je er niet mee tegen, kijk maar naar Calais. Maar de echte vluchteling deinst ervoor terug. Ik heb deze column ‘Een verboden vraag’ genoemd, omdat alleen de sperwer Zaans nieuws was.  Waarschijnlijk komt ie helemaal niet uit de Zaanstreek, maar is hij uit Appelscha of Emmerich weggevlogen, omdat hij zich daar bedreigd voelde.

Grote veranderingen beginnen altijd op lokaal niveau. Zo bewerkstelligde de inwoners van Dresden met de kreet ‘Wir sind das Volk’ de eerste roestplekken in het ijzeren gordijn. Wie weet wat er Krommenie staat te gebeuren.

Foto boven Ron Swart van Kijk op Nieuws.