Het is waar: als je de krant openslaat (of open klikt) komt de ellende van alledag je in hoofdletters tegemoet, want: Goed nieuws is geen nieuws luidt het gezegde.

Toch zijn er uitzonderingen, soms met kleine lettertjes verscholen. (De Orkaan heeft geen achterpagina’s en hoekjes, dus daar valt goed nieuws meteen op.)

Door Anneke van Dok

Afgelopen weken waren er berichtjes, die meteen weer werden weggedrukt door ernstige feiten, maar het kleine nieuws kondigde gebeurtenissen aan, die meer impact hebben dan grote gebaren. Zo reken ik de staking door scholieren voor een beter milieubeleid tot goed nieuws met grote effecten. Het imago van een zappende, onverschillige generatie is er radicaal door weggenomen, ook al probeerden sceptici het nog te koesteren met televisiebeelden van hamburgers snackende stakers.

Mijn mooie Zaanse nieuws ging over een evenement dat gisteren werd gestart door de wethouder Sanna Munnikendam. Wat een goed idee om de jeugd een weeklang vrije toegang te geven tot de kunstijsbaan! Ik besef dat mijn goednieuwsbericht in strijd is met het nieuwe klimaatbeleid. Ik beschouw het evenwel als een compensatie voor het natuurijs, waarop alle Zaanse kinderen vroeger schaatsten.

Ik vind, dat alle sportaccommodaties, net als de bibliotheken altijd gratis toegankelijk moeten zijn voor de jeugd. Het rondpompen van contributiegeld en de stigmatisering van minder draagkrachtigen neem je ermee weg en als overheid werk je aan een gezonde toekomst. Dat is een betere investering dan in een prestigieus sportevenement zoals het startpunt van de Tour de France.

Mijn twee andere goednieuwsberichten heb in eerdere columns al bejubeld: namelijk dat praktijkschoolleerlingen binnenkort een diploma krijgen, en dat levenloos geboren kinderen ook in het geboorteregister worden opgenomen.

Wie eerbied toont voor jongeren, neemt hun toekomst serieus.

De foto stamt uit 1916 of 1917 en is gemaakt op het ijs in Wormerveer (Gemeentearchief Zaanstad).