Anneke van Dok: Goklust

Er zijn mensen, die hun neus ophalen voor een rookmelder. Een aardige, dubbelzinnige uitdrukking voor: gokken dat jouw huis niet getroffen wordt door brand (1 op de 67 huizen per jaar, 1,5%).

Je hebt ook waaghalzen, die zonder helm op een supersnel rijwiel stappen. Omdat ze het aantal van 46.000 slachtoffers, dat na een enkelvoudig fietsongeluk naar de spoedeisende hulp moet, best mee vinden vallen.

Door Anneke van Dok

Er zijn ook mensen die hun kinderen niet laten inenten, omdat ze erop rekenen dat hun peuter of kleuter niet tot twintig procent zal horen dat complicaties krijgt (door bijvoorbeeld mazelen).

Echt stoer ben je pas als je geen reisverzekering afsluit voor je ski-vakantie, geen winterbanden onder je auto legt en de officiële pistes mijdt. Nog moediger: geen malariatabletten slikken tijdens je vakantie de tropen, het liefst in een gebied waar de muggenprik resistent is.

Maar de allerdappersten zijn de mensen die klimaatmaatregelen weggegooid geld vinden en vertrouwen op een miniem percentage geleerden, dat die inschatting onderschrijft. Uitgerekend in de streek waar het water hoog tot de lippen staat, en een bodemdaling meteen natte voeten geeft, stemde achttien procent op een partij die dat standpunt uitkraamt. Er is ooit een karikaturale landkaart gemaakt van Nederland na een zeewaterspiegelstijging van een meter. Amersfoort aan Zee stond erboven. Zaanstad bestond op die landkaart niet meer. In de Zaanstreek woont niet het rijkste deel van Nederland. Dat zit hoog en droog. Wie arm is en in een oud huurhuis woont, profiteert het meest van maatregelen die energieverspilling tegengaan. Mits er nog een flink percentage solidariteit bestaat.

Ik zou met alle waaghalzen wel een gokje willen wagen: wedden wie er gelijk krijgt?

(foto: de watersnood in Zaandam in 1916)

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Frieda

    Jeetje Anneke,
    Pittig stukje, ik ben het er 100% mee eens, dat rare wegkijken, houd er mee op!

  • Gre luttik

    Mee eens, Anneke. Ook ik zit aanstonds in een oude huurwoning (1958). En funderingsproblematiek, bodemdaling en grondwaterstand houdt bewoners heus bezig. Gokken! Dat is niet meer van deze tijd. Of vergis ik me. maar ik schoot even in de lach vanwege de foto.
    Had die overstroming niet een andere oorzaak? Hooghartigheid van hoge heren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *