Heeft u het ook zo druk met het vieren van gouden huwelijksfeesten? Het lijkt wel of mijn hele vriendenschaar zich in de wintermaanden van 1969 in de echt heeft laten verbinden.

Paul en ik behoren trouwens ook tot die bevoorrechte groep. Door aan het eind van het jaar te huwen, kreeg je een heel jaar belasting terug.

Door Anneke van Dok

Bovendien profiteerden veel jonge Zaankanters van het woningaanbod in de Era flats, die voor draagkrachtige, net afgestudeerden, betaalbaar waren. De veertien etages hoge flats waren een zegen in een tijd, dat veel pasgetrouwde stellen nog inwoonden bij ouders, of hun eerste huwelijksjaren doorbrachten op kamers, bij een hospita.

Een paar jaar later werden de Brandaris, de Pharus en de Perim vooral gebruikt voor de instroom van Turkse gezinnen, die zich met hun werkende echtgenoot en vader mochten verenigen. Sommigen nieuwkomers konden de weelde van een stadsflat niet dragen en gedroegen zich bepaald niet sociaal. Zaanse flatbewoners trokken, aangemoedigd door forse woningsubsidies weg om een eengezinswoning elders te betrekken. Wie toch (nog) niet kon kopen, vond veel sneller dan voorheen een andere huurwoning. De babyboomers profiteerden volop van de gulle hand van vadertje staat, die dankzij de gasvondsten over een goedgevulde schatkist beschikte voor de vorming van een verzorgings- en welvaartsstaat.

Ik geef toe, het was niet alles goud wat er blonk. Zo was er voor betaalbare kinderopvang nog geen politieke meerderheid te vinden. Bovendien kenden de jaren zeventig de hoogste werkeloosheid sinds de crisisjaren. Zeker als je bedenkt dat huisvrouwen zonder werkambities niet meetelden in de statistieken. Lang niet iedereen profiteerde van de beloofde welvaart.

Toch komen de verliefde jongeren van de eenentwintigste eeuw er bekaaid af, vergeleken met hun ouders. Jonge gezinnen kunnen nu wel rekenen op een kinderopvangtoeslag, maar dat extraatje veranderde in een financieel drama door een de belastingdienst, die je liever een oor aan naait dan  je te helpen.

Woningnood blijft een particulier probleem, zolang de regering passief blijft en menig jong stel begint aan een gezinsleven met een studieschuld. Alleen wie gefortuneerde ouders heeft met een hypotheekvrije woning, heeft zicht op een appeltje voor de dorst. Wie dit voordeel ontbeert, mag het allemaal helemaal zelf uitzoeken. Zelfs de kans dat hij of zij ooit een gouden huwelijksfeest zal vieren, is volgens de statistieken niet zo groot.