Wat wordt er eigenlijk bedoeld met grensoverschrijdend? Heeft het woord voor iedereen dezelfde betekenis? Ik vind de grensoverschrijdende vertegenwoordiging van vrouwen in de gemeenteraad van Zaanstad namelijk positief. Het begrip werd echter ook, zonder goede juridische definitie, negatief gebruikt ten opzichte van zowel een vrouwelijk als een mannelijk Tweede Kamerlid. Met als consequentie: verbanning. 

De straf werd uitgedeeld via de media, terwijl de rechter zich nog moest uitspreken. Ik vind het heel goed dat vrouwen ervoor uit durven komen dat ze het slachtoffer zijn geweest van seksueel fout gedrag, want iedereen, man of vrouw, kan zich een voorstelling maken wat dit inhoudt. Het begrip grensoverschrijdend daarentegen zorgt juist voor inflatie. En waarom is er nooit sprake van ‘verjaring’, zoals door een rechtbank wel wordt meegewogen?

Ik vind het positief, dat vrouwen door hun meerderheid in de raad, eigen ervaringen kunnen laten meewegen: bij het agenderen van de onderwerpen en de besluitvorming erover. Ik hoop, dat mannen hen serieus nemen. Ik was zelf ooit voorzitter van een college van Burgemeester en Wethouders dat voor het grootste deel uit vrouwen bestond. Daar werden vaak grapjes overgemaakt en toen er een politiek meningsverschil ontstond, werden we zelfs ‘die wijven’ genoemd. De hetze die daarop volgde, kon als grensoverschrijdend worden beschouwd. Ik vraag me af of het mannen ook was overkomen. Dat de Orkaan in zijn artikel het onderscheid man-vrouw heeft gebruikt, kan worden gebillijkt, zolang niemand daarmee tekort wordt gedaan.