Anneke van Dok: het compliment…

Eerst met genoegen, daarna met enige verbazing en uiteindelijk met verontwaardiging las ik dat de politie Zaankanters een compliment heeft gegeven voor een rustig verlopen oudejaarsnacht. ‘Een voorbeeld van hoe het ook kan.’

Door Anneke van Dok

Waarmee werd de Zaanse bevolking in werkelijkheid gecomplimenteerd? Met 42 keer uitrukken van de brandweer en met 53 keer uitrukken van ambulances, de vernieling aan een basisschool en met het feit dat er (‘slechts’) zeven Zaanse ogen werden verknald? De cijfers zijn bepaald geen resultaat om trots op te zijn en de door De Orkaan genomen foto’s onder het artikel strekken zeker niet tot tevredenheid. Ik moet me, samen met andere saaie huismussen, blijkbaar verzoenen met het feit dat oudejaarsexcessen, net als voetbaluitwassen een fact of life zijn. Een noodzakelijke uitlaatklep voor dronken domoren, die best wat centen en ogen mag kosten.

Aan wie deelt onze almachtige Hermandad zijn compliment uit? Aan de roekeloze dwazen, die iets minder uitrukken dan vorig jaar op hun geweten hebben? Of aan allen die zich er dit jaar van onthielden een school te vernielen?

Het compliment, dat zeker in de Zaanse cultuur, een uitzonderlijke blijk van waardering moet blijven, lijkt even snel te zijn gedevalueerd als de excuses van onze premier. Als dat het geval is, verdienen meer mensen een compliment: de boef, omdat zijn buit kleiner uitviel dan bij zijn vorige overval, de drankrijder omdat zijn promillage ditmaal iets lager was en iedere burger, die nog niet in fout is gegaan. Ik wil een pluim voor het feit, dat ik mijn leven lang braaf ben geweest op die paar overtredingen van de maximumsnelheid na, die overigens best meevielen.

Ik zou liever zien dat de politie een compliment gaf aan alle artsen die ogen, handen en kindervoetjes stonden te redden, aan alle ambulancemedewerkers die tijdens hun dienst door zwaar vuurwerk werden gehinderd. Maar vooral aan alle gemeenten die het vuurwerk gaan verbieden en dat verbod door de politie laten handhaven.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Kees Huyser

  Geheel mee eens!

  • Margot van den Berg

   Mee eens, enorm veel overlast van harde knallen de hele dag door in de Russische buurt. S’ avonds de tv op vol volume moeten zetten om nog iets van Claudia de Breij te horen.

 • Kees Vogel

  Eigenlijk moet er een referendum komen over het vuurwerk gebruik.

 • Bert Vethaak

  En dan hebben we het nog geeneens over (bijna) alle opgeblazen glazen bushokjes in Rooswijk…..

 • Nico Smit

  Anneke, je wordt te ouderwets.
  Vroeger werd je gecorrigeerd als je iets verkeerd deed, goede dingen waren normaal.
  Maar door het toelaten van andere bevolkingsgroepen (o.a. met steun van PVDA) is
  de omgeving hier veranderd.
  Dat zie je tegenwoordig op een voetbalveld terug, als iemand een bal over 5 meter verkeerd speelt, krijgt deze complimenten, vroeger werd je voor rot gescholden.
  Vandaar dat er steeds meer een goedmaak maatschappij is ontstaan, men mag elkaar
  niet meer de waarheid zeggen.
  Dat zie je ook terug in de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester “pappen en nat houden” Jan Hamming : Want we moeten er zijn voor elkaar.
  Hij vergat daarbij te vertellen dat dit zijn beroep is en daarvoor 160.000 Euro krijgt.

  • Menno de Haas

   Beste Nico, de relevantie van het toelaten van andere bevolkingsgroepen ontgaat me volkomen. Een onzinnige opmerking waarmee je bijdraagt aan polarisatie.

  • Anneke van dok

   Beste Nico, ouderwets vind ik geen slechte kwalificatie, maar met jouw analyse van oorzaak van vuurwerkcriminaliteit sla je de plank mis. In alle tv-beelden over vuurwerkverkoop, knalgekte en gooi- en smijtwerk zag ik vooral de blozende koppen van Hollandse jongens.

  • Vera van Nesse

   “Voor rot schelden” 🤣 Hahaha, ik hou ‘m erin.
   Maar de teloorgang van de Nederlandse taal komt vast door het toelaten van andere bevolkingsgroepen…

 • Jaap Meeuwsen

  Alles valt of staat bij het handhaven natuurlijk.
  Ik heb ze bijzonder weinig gezien.
  Oudjaarsdag de hele dag zware bommen hier in de omgeving, één politieauto langs die er vrolijk langs reed. Tja.
  Regels invoeren zonder te handhaven is zinloos.
  Wanneer dat niet gebeurt kun je erger verwachten.
  Daarmee praat ik dit vandalisme vanzelfsprekend helemaal niet goed !
  Kan mij nog de afgelopen tijd herinneren dat het wemelde van de handhavers die o.a. mensen bekeurden omdat ze met wat teveel bij elkaar een praatje stonden te maken enz.
  Waar waren ze nu ? Te bang ?
  Voor de goede orde, ik ben niet tegen vuurwerk, wel tegen al dat vandalisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *