Anneke van Dok: Matinee

Het leek wel een reünie tijdens de pauze en de nazit van Reikhalzend Verlangen. Over de voorstelling zelf is de loftrompet genoeg gestoken. Ik genoot vooral van de spontane ontmoetingen. Door de rimpels, grijze haren heen schemerde iets, dat me driftig deed tasten naar een naam. Tom!

Hij woont nu in Epe en kwam voor Freek helemaal naar Zaanstad. Ruud en Joyce heb ik ook gespot en die vrouw daarginds ken ik ergens van. Rita of was het Lia?

Door Anneke van Dok

Ik ben persoonlijk niet dol op reünies, omdat je moet converseren met mensen die je eigenlijk niet kent. Van mijn schooltijd koester ik niet alleen positieve herinneringen. In de oude heer die me op een reünie drie keer kust, zie ik opeens de etter die me altijd achternazat, en die chique dame bij het lunchbuffet was op haar zestiende een treiterkop.

Meestal ontmoet je er mensen, die zichzelf min of meer geslaagd vinden, want de vraag “hoe is het met Loes’” is erg pijnlijk wanneer je net een scheiding of een definitief afscheid achter de rug hebt.

Mijn romanfiguur Erik Vrient in Twee keer woordwaarde loog steevast, dat hij acht kinderen uit vier huwelijken had. Daarmee snoerde hij elke reünist de mond en liet hij een oud schoolvriendje vol ontzag achter.

De spontane ontmoetingen in het Zaantheater werden afgebakend door de duur van de pauze en de file waar je na te lang kloken in terecht kwam. Reuze spannend zo’n zoektocht vanaf het balkon, naar bekende gezichten onder grijze kapsels. Ik zag weinig jonge mensen, maar dat vind ik helemaal niet erg!

Tegenwoordig wordt er veel waarde gehecht aan de aanwezigheid van jong grut, maar het getuigt juist van toekomstvisie dat het Zaantheater op middagen programmeert. Niet met oubollige bejaardenriedels maar met modern toneel en stevig cabaret.

Jonge mensen gaan bij voorkeur om halfelf ‘s avonds de deur pas uit, maar op dat tijdstip zit ik liever voor de buis. Wie jong is wordt ooit vijftig en neemt dan een abonnement op het concertgebouw of de schouwburg, zo is het en zo zal het altijd gaan.

De foto boven komt uit de video van De Orkaan van het publiek tijdens het optreden van Freek de Jonge in het Zaantheater op 22 november.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *