Anneke van Dok: Nooit meer op maandag

Ik ga verhuizen naar de dinsdagochtend, omdat de Zaanse koks op maandag in de krant moeten. Ik doe dat met enige tegenzin, omdat de maandag altijd een bijzondere betekenis voor mij heeft gehad.

Niet altijd positief overigens, want ik had als kind een hekel aan wasdag. Om mij onbekende redenen deden alle huisvrouwen in de Willem Brinkmanstraat de was op de eerste werkdag van de week. Dinsdags werd er gestreken.

Door Anneke van Dok

Eigenlijk begon het ongezellige gedoe al op zondagavond wanneer de broekjes en de hemdjes in de kookwas gingen. De heerlijke zondagsgeur van draadjesvlees en sperzieboontjes werd verdreven door een pregnante stank van groene zeep uit een pruttelende teil op het gasstel. De maandag werd verpest door natte lakens en handdoeken die, als het regende, voor de kachel en in het trapgat werden gedroogd. Als kind hield je je echter wel gedeisd, want moeders had een nog grotere hekel aan wasdag en bezat derhalve een slecht humeur. Op maandag werd er dus makkelijk gekookt: raapjes met een Gelderse schijf. Niet bepaald mijn lievelingsgerecht.

Toen de wasautomaat was uitgevonden en ’s nachts moest draaien op goedkope stroom, behield de maandagochtend toch zijn aparte status. Het is het enige dagdeel waarop de vierentwintig-uur- economie nooit vat heeft gekregen. De winkels zijn dicht en bij de meeste musea kom je ook aan de vaste deur.

Als burgemeester, maar ook als staatssecretaris, besteedde ik de maandochtend aan de voorbereiding van de rest van de week: stafoverleg met de ambtelijke top over de B&W-vergadering van dinsdag of het Kabinetsberaad van vrijdag. Na mijn pensioen werd het mijn wandelochtend. Nog later keek ik direct na het ontwaken op mijn iPad of mijn column al in De Orkaan stond, en welke foto erbij was geplaatst. Ik laat u als afscheidscadeautje een recept na, dat makkelijk uit te voeren is op maandag. Nee geen raapjes met een Gelderse schijf maar een lekker soepje.

Spaar restjes bloemkool, of koop er een. Zet die op met een halve liter water en een blokje groentebouillon. Als de bloemkool gaar is pureer je hem met de staafmixer tot een papje dat je weer bij de bouillon voegt. Als de soep te dik is voeg je wat water toe. Roer vervolgens een kuipje roomkaas door het geheel en warm de soep even op. Ik gebruik Paturain met tuinkruiden. Andere zachte kaasjes zijn ook geschikt. Ook lekker: mosterd, of zoete kerrie met kokosmelk in plaats van kaas.

Vaarwel lieve maandag, ik verlaat je voor de dinsdag.

(En: ik zon voortaan op donderdag, want op zondag dondert het.)

Foto van gemeentearchief: “Interieur van de gemeentelijk gaarkeuken op de hoek van de Hogendijk waar armen en daklozen gratis of voor een lage prijs eten kunnen halen (1917).

Deel dit artikel:

2 reacties

 • luttik

  Anneke dit is niet lekker hoor! Weet je geen andere groentesoort? Ook svp geen broccoli. Over smaak valt niet te twisten, weet ik. Maar met al die ingrediënten maak je p..p ook nog lekker. Kan ik die bloemkool niet gewoon weglaten? En alleen de rest gebruiken? De kunst van het weglaten?

  • avandok

   Wat de boer niet kent
   Luttik…
   Als je de bloemkool als basis voor soep gebruikt, verdwijnt de overheersende koolsmaak. Je krijgt een mooie witte, gebonden bouillon voor heel veel variaties. Gewoon proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *