Anneke van Dok: Ontnuchterend

Het Orkaanbericht over de te water geraakte partyganger bracht me aan het denken: de drenkeling had op de partyboot kunnen blijven feesten, als hij had meegedaan aan Dry january. In dat geval was de opgeroepen ambulance beschikbaar gebleven voor echte patiënten en (nuchtere) slachtoffers van een ongeval. Ik realiseerde me ook, dat veel vuurwerkongelukken waren veroorzaakt door de hoeveelheid alcohol die aan het afsteken voorafging. Om maar niet te spreken van het effect van bier op het gedrag van hooligans. 

Door Anneke van Dok

De ontnuchteringsactie, die wijn- en bierliefhebbers aanmoedigt om in januari geen druppel alcohol te drinken, ging voor het eerst in 2013 van start in Engeland. Met weinig succes, want slechts 4000 Britten lieten zich erdoor droogleggen. Ook de in ons eigen land opgerichte organisatie Ik pas telde nog maar 28.000 deelnemers. En een enquête onder het Nederlandse volk scoorde slechts de helft aan enthousiasme. 

Ik voelde me van het begin af aan wel door Dry january aangesproken. Dus les ik nu, samen met Paul, mijn dorst met spa en cola zero. Het effect ervan deed zich al vanaf de eerste dag voor. Geen afkickverschijnselen, betere nachtrust en meer tijd en aandacht voor avondbezigheden. Wat niet meewerkt, is de verleiding van een gastheer om toch een glas van die heerlijke Cabernet Sauvignon te proeven en zijn overtuiging dat het niet gezellig kan worden op twee glaasjes mineraalwater. Het gekke is, dat die gastheer, net als anderen van mijn generatie, niet met bier of wijn zijn opgegroeid. We zijn er pas aan begonnen, toen Albert Heijn ons met goedkope rosé en sherry tot Bachus bekeerde. Tabak en alcohol waren toen salonfähig. Dat is goed terug te zien aan de televisiedocumentaire over de jaren zestig en in oude films. Het gebruik werd in de jaren daarna langzaam ontmoedigd door strengere regels in het verkeer, verboden in publieke ruimten en acties die waarschuwden voor de gezondheidsrisico’s. 

Misschien heeft de feestneus die zondagavond een nat pak haalde, ook andere mensen aan het denken gezet. Het koude Zaanwater heeft een nogal ontnuchterende uitwerking. Ik ben ook benieuwd of de drooggelegde januari nog navolging krijgt in de overige maanden van het jaar.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Josefine Prenger

  5!!! Hulpdiensten waren opgeroepen
  De trauma helikopter niet meegerekend
  Dat heeft dus een kapitaal gekost!!
  Idd verhalen bij die persoon
  Maar gelukkig heeft hij het wel na kunnen vertellen dank zij mede feestgangers.

 • Hans Nijpels

  Wat een ‘zuur stukje’. En gelijk weer dat belerende (PVDA) vingertje! Het hele jaar zelf innemen, Albert Heijn daarvan de schuld geven maar trots melden dat ze met haar Paul (?) wel een volle Dry januari aan de spa en cola zero zit. Weinig relevante statistieken aandragen en tussen (feest)neus en lippen door de niet vrijwillig te water geraakte partyganger vergelijken met het gedrag van hooligans en beschuldigen van ambulance misbruik… Overigens ben ik net zo benieuwd als mevrouw van Dok of de drooggelegde januari nog navolging krijgt in de overige maanden van het jaar. Voor haar en haar Paul welteverstaan.
  Gelukkig heeft ze de Orkaan om ons er kond van te doen. Ik kan niet wachten op haar bevindingen over de maand februari. Wordt vervolgd…zal ik maar zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *