Ik nam mij voor vandaag niet over Corona te schrijven, omdat er genoeg wordt geschreven en meningen worden gegeven over dit angstaanjagende fenomeen. Aangezien Merel Kan gisteren een heel bijzonder beeld schetste van de door mij zo bewonderde Arnold Heertje, die onlangs is overleden, schrijf ik ook geen necrologie.

Omdat ik de straat niet op mag, heb ik buiten de grenzen van mijn huis en tuin niets bijzonders beleefd. In mijn stukkie moet ik helemaal terug naar het precorona tijdperk.

Door Anneke van Dok

U leest het goed en ik maak dit keer geen tikfout. Precorona is een nieuw, zelfverzonnen woord dat naar ik hoop weer snel vergeten kan worden. In elke regio, stad of zelfs familie creëren mensen een eigen idioom en zeer zeker in de Zaanstreek.

Toen mijn schoolvriendin uit Krommenie het had over Hilterman-boontjes, wist ik meteen wat ze daarmee bedoelde: de sperziebonen die op zondag altijd bij het draadjesvlees werden opgediend, wanneer G.B.J. Hilterman aan zijn radiopraatje over de toestand in de wereld begon.

In ons gezin sprak een loopbroodje voor zich. Maar wanneer je hagelslag (korrels) of ander kruimelspul op je boterham had gestrooid, moest hem dichtvouwen tot een knijper. Mijn zoon noemde een gordijn dat niet helemaal sloot, een gluurtje. En als iets was afgespreekt, in plaats van afgesproken, dan was die belofte pas echt in beton gegoten. Mijn kleindochter van 3 jaar heeft voor bretels een veel leuker woord: rekken.

Sommige verzinwoorden en -uitdrukkingen worden opgenomen in de Nederlandse taal. Regelneef van Van Kooten en De Bie is daar een mooi voorbeeld van. Ik hoop dat het woord precorona een kort leven is beschoren en dat het nooit de waarde zal krijgen als préhistorie en prenataal. De pandemie heeft veel levens gekost en schokt de beginselen van onze samenleving. Wie kon ooit bedenken, dat drones ons tijdens de wandeling zouden gaan controleren en dat we een discussie moeten voeren over het recht op zorg, wanneer we oud en ziek zijn. Laten we hopen dat we heel gauw kunnen spreken van het postcorona tijdperk.

lees meer van Anneke van Dok 1