Anneke van Dok: ’t Kon beter

Terwijl de Haagse politici discussiëren over de nieuwe bezwering ‘macht en tegenmacht’, zetten de mediabazen nu ook de bijl in de huis-aan-huisbladen, waardoor weer een informatiebron wordt weggenomen voor gewone mensen. Nu bevatten de kranten geen zwaar politiek nieuws, maar wel veel informatie over wat er in dorp en stad gebeurt. Zonder berichten verliest de burger zijn verbinding met zijn omgeving: het nieuws over bijeenkomsten, zangkoren en aankondigingen van de gemeente.

Door Anneke van Dok

Hoe belangrijk ’klein’ nieuws is, bleek uit de reacties op het overlijdensbericht van ijscoman Gennaro Laccarino in DeOrkaan van afgelopen week. Ikzelf neem het in mijn columns graag op voor burgers, die in aanvaring komen met officiële instanties. Dat gebeurt kritisch, met een tikje humor en soms verontwaardigd, als de overheid of de burger zelf het naar mijn mening te bont maakt.

Terugkijkend op het afgelopen jaar, schoot me onmiddellijk de typering ’t Kon beter te binnen, en dat is ook de titel geworden van mijn nieuwe bundel met columns van 2020. Peter de Rijcke leverde weer de fraaie omslag, die keer niet een Zaans tafereel, maar een stemmig schilderij waar op de mondkapjes voor zichzelf spreken. Uiteraard was Corona vaak het onderwerp in mijn bundel. Maar als ik kijk naar het eerste kwartaal van 2021, zou de titel van de volgende bundel over beter ’t Kon niet slechter kunnen heten. Gelukkig zijn er nog negen maanden te gaan, waarin zoals we weten, veel goeds kan groeien.

De Zaanstreek werd zwaarder dan elders getroffen door het virus en wie op een regenachtige dag door het centrum van Zaandam wandelt, heeft het gevoel door het decor van een enge science fictionfilm te lopen. En in Amsterdam lijkt de klok vijftig jaar te zijn teruggedraaid, wanneer je de auto’s er even in wegdenkt, want het terrasleven kwam pas echt tot bloei toen elke kroegbaas een paar stoeltjes buiten mocht zetten.

’t Kon beter en mijn andere werk kan worden besteld via de website Boek-dok.nl of via Boekdok@gmail.com.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *