Anneke van Dok: te jong voor lanterfanten

Woensdagmorgen 28 februari start de Noord-Hollandse tak van Afterworknet in het gemeentehuis van Zaanstad.

Behalve de introductie zelf staan ook een rondleiding om het stadhuis en een lezing door architect Sjoerd Soeters op het programma. Soeters is de ontwerper van de stedenbouwkundige vernieuwing met de kenmerkende Zaanse gevels.

Door Anneke van Dok

Je droomt ervan: na je pensioen leuke dingen doen, zoals reizen, golfspelen, dansles nemen en musea bezoeken. Geen baas mee die je lastigvalt, of geen personeel meer dat jij achter de vodden meent te moeten zitten. Iedereen die met pensioen gaat, maakt de euforie mee, maar meestal gaat het ook weer over.

Als men mij op mijn veertigste had verteld, dat ik de volgende vijfentwintig jaar slechts met bridgen en golfen moest doorbrengen, dan was ik me een hoedje geschrokken. Mijn romanfiguur Alida in Twee keer woordwaarde (Boekscout) heeft daar een duidelijke opvatting over: vrije tijd kan niet bestaan zonder onvrije tijd.

De gepensioneerde bankbobo Charles (in het manuscript dat ik nog aan het schrijven ben) beoordeelt de gretigheid van zijn mede-pensionado’s aldus: ze storten zich als lemmingen in de leegte: roekeloos, radeloos en nutteloos.

Pensionado’s

Dat je, redelijk fit, tamelijk oud kunt worden, is geen utopie. Dus is het wijs om op je vijfenzestigste een plannetje voor de komende kwarteeuw te maken. Uiteraard ijs en weder dienende.

Vanuit die redenering is Afterworknet opgericht. Het daagt pensionado’s uit om hun nieuwe levensfase in te gaan vanaf een spring- in plaats van een duikplank. Beroepskennis kan nog lang van waarde zijn, zeker wanneer die vrijwillig of zonder grote financiële verwachtingen beschikbaar wordt gesteld.

Maar je kunt je ook als een slang van je oude huid bevrijden; door je te laten scholen in een vaardigheid of hobby die onderbelicht bleef tijdens je werk. Velen gaan met plezier naar de Hogeschool voor Ouderen om opnieuw iets te leren. Ik ging erheen om mijn journalistieke vaardigheid aan te vullen met literaire bagage.

Afterworknet

Afterworknet is een open organisatie, geen keurslijf. Je ontmoet er maandelijks oude en nieuwe relaties en je maakt kennis met hun bijzondere talenten. Dit laatste heeft tot doel om de expertise die samenkomt, weer terug te geven aan de samenleving.

Door denktanks te creëren en door kennis te nemen van de behoeften uit de samenleving. De Noord-Hollandse aftrap begint om 10 uur. De prijs is voor geïnteresseerden dit keer gereduceerd. U kunt nadere informatie over de aanmelding vinden op www.afterwork.nl

Ik ga zelf ook, want ik ben een enthousiast lid.

Update 1 maart: In de raadszaal van het gemeentehuis werd gisteren de aftrap gegeven voor een nieuwe Noord – Hollandse tak van Afterworknet voor werklustige senioren.

Oprichter Jet Creemers met locoburgemeester S. Munnikendam

rondleiding door Inverdan door architect Sjoerd Soeters

Foto boven (gemeentearchief), arbeidstherapie voor bejaarden in Krommenie, 1900-1910.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *