Anneke van Dok: Toekomstmuziek

Een klein berichtje ging verscholen in het ronkende nieuws over Turkse strapatsen en verkiezingen, maar ik ben de inhoud niet vergeten. Op 25 Zaanse basisscholen wordt op de jaarafsluiting de opera Turendot van Puccini opgevoerd, in plaats van de traditionele musical.

Het bericht was belangrijk genoeg om ook door Omroep Zeeland te worden uitgezonden.

Wat is er mis met een musical? Helemaal niets, Nederland oogst er van Hamburg tot Broadway veel succes mee. Maar het instuderen van een heuse opera, onder begeleiding van de Nationale Opera moet voor de Zaanse schooljeugd een bijzondere ervaring zijn, die ze zich lang zullen herinneren.

Bij het horen van het woord opera, haakt menige volwassene af, omdat het muziekgenre de reputatie heeft moeilijk en langdurig te zijn. Het beeld van zwaarlijvige sopranen en tenoren is nog steeds niet verdrongen door een nieuwe realiteit: zangeressen en zangers, die zich soepel bewegen, goed acteren en er aantrekkelijk uitzien.

Toen ik een paar jaar geleden de Zauberflöte in de Deutsche Oper Berlin bezocht werd ik verrast door het grote aantal kinderen, die naar de opera kwamen luisteren. Een meisje vertelde me, dat de regie speciaal op hen was afgestemd. Vanaf het podium liepen de zangers op kleine catwalk het publiek in, waar ze hun humoristische duetten zongen. Niet zwaar, niet zwaarlijvig, maar licht en sprankelend, zoals Mozart het bedoelde. Wie een keer naar La Bohème van Puccini heeft geluisterd, zal niet meer terugverlangen naar een musical. Deze opera hoorde ik toen ik twaalf jaar was, en de kinderopera Peter en de Wolf van Prokofjev nog tussen mijn oren had.

Ik ben mijn ouders dankbaar, dat ze me naar de muziekschool in de Vinkenstraat stuurden, waar ik behalve noten lezen, op een blokfluit blazen en viool spelen ook van muziek leerde houden. Mijn vader nam me als dertienjarige mee naar de Symphonie Pathetique van Tschjaikovsky, die werd opgevoerd in de Oostzijderkerk in de Klauwershoek. Daarna bleef de klassieke muziek een beetje pruttelen in mijn dwarse pubertijd tot de gezaaide kennis weer tot bloei kwam en ik lid werd van een koor.

Ik juich het toe, dat er op scholen aandacht wordt besteed aan klassieke muziek. Eigenlijk zou het aanleren van het notenschrift onderdeel moeten zijn van de leerstof. Lichamelijke oefening is belangrijk voor de ontwikkeling van een kinderlijf, maar naarmate de jaren vorderen worden je stembanden steeds belangrijker. Ik hoop dat de kennismaking met de opera de Zaanse kinderen een voorsprong geeft op hun leeftijdsgenoten elders in het land, en dat ze later lid worden van operette-vereniging Czaar Peter, die dan natuurlijk veel opera’s in het repertoire opneemt.

De foto linksboven kom uit ons gemeentearchief. 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Ook ik heb als kind muziek leren spelen en kon het muziekschrift lezen.
    Mijn kleindochter heeft het ook geleerd en zij speelt voortreffelijk muziek. Eer aan mijn zoon en schoondochter die haar de kans gaf om op muziekles te kunnen gaan. en haar altijd steunde daarin.
    Het zou fijn zijn als elk kind de kans krijgt om muziek te leren spelen.
    Op school mag wel een muziekles komen… ik ben er voor!!
    klassieke muziek is ook goed op de scholen en geeft ook de nodige rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *