Anneke van Dok: wilde haren

Ik mis het terras waarop ik, ook in de winter een kop koffie drink met een moorkop erbij, om me daarna te wijden aan een boeiende bezigheid: het observeren van de mensen om mij heen.

Dit in de wetenschap dat die mij ook keuren: ’Mooie sjaal, zonde van dat slordige kapsel’. Soms herkende een ober mijn nieuwsgierigheid en beantwoordde mijn vraag waar ik kon plaatsnemen als volgt: ‘Dat hangt ervan vanaf. Wilt u zelf kijken of bekeken worden?’

Door Anneke van Dok

Kon ik nu op de Dam mijn hobby uitoefenen, dan zou ik vooral benieuwd zijn hoe de passanten hun haarproblemen oplossen. Zes weken zonder kapper doet de meeste mensen bepaald geen goed. Vooral het uiterlijk van mannen lijdt onder het ontbreken van een bekwaam gehanteerde schaar. Hun woeste uiterlijk geeft de indruk, dat er een Vikingschip op de Zaan heeft aangelegd. Of dat we terug zijn in de jaren zeventig, toen zelfs de rekruten langharig hun diensttijd mochten ingaan.

Tijdens de vorige Lockdown-light, nu bijna een jaar geleden, lukte het me uit het tanende Blokker-assortiment een tondeuse te bemachtigen. Daarmee fatsoeneer ik de haardos van mijzelf en mijn dierbaren. Blijkbaar zijn deze apparaten nu niet meer verkrijgbaar, want ik zie overal mannen met wilde haren, soms met een elastiekje getemd in een paardenstaart en soms bedwongen met een haarband.

Vrouwen daarentegen beschikken over diademen, sierkammen en sjaaltjes om er nog iets knaps van te maken en mediterrane mannen gaan ook goed gekapt door het leven: met opgeschoren haarlijn, een scherpe vlijmscherpe scheiding en een kuif die niet met elke wind meewaait. Ik verdenk hen ervan een illegale kapper te hebben bezocht, waarmee ze de regels van Hugo de Jonge overtreden. Vreemd dat de politie niet ingrijpt en ze onderwerpt aan een streng verhoor. Maar als ik even langer nadenk, weet ik dat er ook een legale verklaring voor hun gesoigneerde hoofden bestaat: ze zijn in België naar de kapper geweest, want daar mochten de salons wel open. Of ze vertrouwden hun coiffure toe aan een handig familielid met een tondeuse.

Hopelijk gaan de terrassen en de kapsalon begin maart tegelijk weer open, zodat ik kan gluren, keuren en oordelen: ‘Lelijke sjaal, vlot kapsel.’

Foto: Orkaan-redacteur Piet Bakker bij kapper Ruud de Boer (oktober 2020)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *