Als iets de gemoederen bezig houdt dan is het wel de jaarlijkse vaststelling van de Onroerend Zaak Belasting. Hans Kuyper heeft zaterdag naar aanleiding van de commentaren in De Orkaan al uitgelegd, dat er in Zaanstad sprake is van communicerende vaten.

De aanslagen blijven daardoor redelijk op peil, maar dat neemt de verontwaardiging niet weg. De inwoners zien namelijk geen direct verband tussen de aanslag en de tegenprestatie van de gemeente.

Door Anneke van Dok

Dat geldt ook voor de toeristen- of forenzenbelasting, waarop de hotelier, de jachthavenmeester en de kampeerbaas moppert, en waarvan de toerist zich afvraagt wat ie er voor terug krijgt. Dat zijn troep wordt opgeruimd door het afvalbedrijf vindt hij heel normaal, hij betaalt immers al milieuheffing, dus waarom zou hij extra voor die dienst moeten betalen. En waar blijft de bestrating van het zandpad, waarover hij zijn caravan naar de camping moet sleuren?

‘Geld uit de zak- klopperij’ wordt het belastingsysteem genoemd. Het is voor bestuurders lastig om precies aan te geven waar belastingopbrengsten aan worden besteed. De grootste inkomstenbron van de gemeenten is het gemeentefonds en de doeluitkeringen voor o.a. het onderwijs; de eigen belastingen vormen daar een aanvulling op. Aangezien de rijksbijdrage de laatste jaren daalde, omdat de gemeenten evenredig meebetalen aan de bezuinigingen, zijn alleen de eigen heffingen bruikbaar om de begroting sluitend te krijgen. In de jaarlijkse begrotingen en jaarrekeningen vindt verantwoording van zowel de heffingen als de extra uitgaven plaats

De publieke tribune was vroeger tot de laatste plaats bezet, als de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad plaats vond. Ik weet niet hoe groot de belangstelling in Zaanstad straks zal zijn, maar in de gemeenten waar ik burgemeester was, nam de belangstelling voor een begrotingsvergadering drastisch af, hoewel de aanwezigen nog altijd op de traditionele kroketten of saucijzenbroodjes werden getrakteerd.

‘Ze doen maar,’ was het commentaar op het beleid van het gemeentebestuur. Wantrouwen en achterdocht laten zich niet makkelijk wegnemen bij mensen, die niet weten hoe de vork in de steel steekt, maar wel een uitgesproken mening hebben.