Anno-Orkaan-bingo #10: Raadhuis Koog, St. Jozeph, Burgemeestershuis

Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.

Op onze fietstochten door de Zaanstreek spotten we er al heel wat, van 1625 tot 2015.

Vandaag het voormalige Raadhuis in Koog aan de Zaan (1906), het St. Jozefgesticht in Zaandam (1907) en het burgemeestershuis aan de Westzijde in Zaandam (1909).

Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er zo’n 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu ruim 50 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.

400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).

Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Honig Breethuis, Het Wapen van Friesland en rijstpellerij Hollandia hebben alle drie twee anno’s.

Hier alle Anno’s. En bekijk hier de Anno-Bingokaart.

Raadhuis Koog

Het Raadhuis aan de Raadhuisstraat 86 (waar anders?) in Koog aan de Zaan is van 1906. Links onder het oude gemeentewapen. Het is een gemeentelijk monument.

St. Jozefgesticht

Een mooie Jugendstil-gevel aan de Oostzijde 18 in Zaandam: het R.K. St. Josephgesticht. Nu gezondheidscentrum.

Foto Ruud Verhallen

Burgemeestershuis, Westzijde 134, Zaandam

Ooit de woning van burgemeester Franken, het pand heeft een rijke geschiedenis. Boven een detail, onder helemaal (voor de verbouwing die nu bezig is). Het werd begin dit jaar een gemeentelijk monument.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Bert Versteeg

  Het jaartal van het voormalige raadhuis van Koog aan de Zaan ( Raadhuisstraat 86) klopt niet.
  De foto is wat onduidelijk maar er staat 1908 in plaats van 1906.
  Links van de deur – onder het middelste raam – is nog een gevelsteen gemetseld met daarop de tekst:

  De Eerste Steen gelegd
  Door den heer O.E. Cleveringa
  Burgemeester der Gemeente
  op 23 juli 1907

  Oncko Egberdinus Cleveringa was burgemeester van Koog aan de Zaan van 1898 tot 1908. Hij begon zijn loopbaan in 1894 als ambtenaar bij de secretarie te Koog aan de Zaan, een jaar later gevolgd door een benoeming als gemeentesecretaris en in 1896 die tot gemeenteontvanger, welke functies door hem werden vervuld tot 1898. Op 2 november 1898 werd hij benoemd tot burgemeester van Koog aan de Zaan.
  Het gemeentehuis van Koog aan de Zaan kon worden gebouwd uit de nalatenschap van Hendrik Sweepe jr
  Hendrik Sweepe jr. bezat op Zaandijk een bakkerij waaruit later Goedhart suikerwerken ontstond en was sedert 1848 voorlezer en vanaf 1864 diaken bij de Doopsgezinde Gemeente. Toen hij op 8 januari 1892 op 73-jarige leeftijd overleed werd uit de nalatenschap voor f 60.000 aan legaten uitgekeerd.

  De burgerlijke gemeente Koog aan de Zaan ontving f 10.000 om uit de rente de graven van zijn vrouw, zijn dochter Johanna Elisabeth en hemzelf te onderhouden. Daarnaast ontving de gemeente een woonhuis en een bedrag van f 20.000 om een nieuw gemeentehuis te bouwen aan de Raadhuisstraat 86.

 • Harry Nak

  Bert, ff wakker worden deze foto is van het oude burgermeesterhuis in de westzijde in Zaandam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *