Anno-Orkaan-bingo #10: Raadhuis Koog, St. Jozeph, Burgemeestershuis

Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.

Op onze fietstochten door de Zaanstreek spotten we er al heel wat, van 1625 tot 2015.

Vandaag het voormalige Raadhuis in Koog aan de Zaan (1906), het St. Jozefgesticht in Zaandam (1907) en het burgemeestershuis aan de Westzijde in Zaandam (1909).

Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er zo’n 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu ruim 50 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.

400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).

Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Honig Breethuis, Het Wapen van Friesland en rijstpellerij Hollandia hebben alle drie twee anno’s.

Hier alle Anno’s. En bekijk hier de Anno-Bingokaart.

Raadhuis Koog

Het Raadhuis aan de Raadhuisstraat 86 (waar anders?) in Koog aan de Zaan is van 1906. Links onder het oude gemeentewapen. Het is een gemeentelijk monument.

St. Jozefgesticht

Een mooie Jugendstil-gevel aan de Oostzijde 18 in Zaandam: het R.K. St. Josephgesticht. Nu gezondheidscentrum.

Foto Ruud Verhallen

Burgemeestershuis, Westzijde 134, Zaandam

Ooit de woning van burgemeester Franken, het pand heeft een rijke geschiedenis. Boven een detail, onder helemaal (voor de verbouwing die nu bezig is). Het werd begin dit jaar een gemeentelijk monument.

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.