Anno-Orkaan-bingo #13: Que Pasa, Phenix (1910, 1911, 1913)

Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.

Op onze fietstochten door de Zaanstreek spotten we er al heel wat, van 1620 tot 2015. En lezers zonden ook veel tips en foto’s in. .

Vandaag drie uit de periode van vlak voor de Eerste Wereldoorlog toen er en ware bouwgolf in de Zaanstreek zichtbaar was: het voormalige Que Pasa aan de Czarinastraat in Zaandam en de Kieviet-villa (1910), een woonhuis in Koog aan de Zaan (1911) en pakhuis Phenix aan de Zaan in Zaandam (1913).

Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er zo’n 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu ruim 80 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.

400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).

Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Honig Breethuis, Het Wapen van Friesland, de Kogerkerk en rijstpellerij Hollandia hebben alle drie twee anno’s. Molen het Pink heeft er zelfs drie.

Hier alle Anno’s. En bekijk hier de Anno-Bingokaart.

Czarinastraat, Vaartkade, Zaandam

Een mooi voorbeeld van ’tweelingbouw’ die we veel vaker zien in de Zaanstreek, twee vrijwel identieke panden naast elkaar, beide tegenwoordig leeg, en beide met een lange horeca-geschiedenis (1910).

Daaronder (ook 1910), de Vaartkade 20 in Zaandam, ook anno 1920, gefotografeerd door Jan Leguijt. Dat laatste huis is een gemeentelijk monument, en ooit de ‘woonvilla’ van C. Joh. Kieviet, de schrijver van de Dik Trom-boeken.

Zuideinde, Koog a/d Zaan

Anno 1911 met een torentje. (Aan het Zuideinde dus, en niet aan de Lagendijk – zie reacties.)

Oostzijde, Zaandam

Pakhuizen aan de Zaan, Meypro BV, De Phenix, de voormalige stoomrijstpellerij aan de Oostzijde 153-155 is een gemeentelijk monument.

Foto Bert Versteeg

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *