Anno-Orkaan-bingo #7: Soeteboom, Hollandia, dr Bax

Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.

Op onze fietstochten door de Zaanstreek spotten we er al heel wat, van 1625 tot 2015. Vandaag gemaal Soeteboom (1874), rijstpellerij Hollandia (1877, 1902) in Wormer en dokter Bax (Dam, Zaandam).

Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er zo’n 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu ruim 50 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.

400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).

Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Honig Breethuis, Het Wapen van Friesland en rijstpellerij Hollandia hebben alledrie twee anno’s.

Gemaal Soeteboom

Het gemaal aan de Hogendijk in Zaandam dateert uit 1874. Eerder kwam het gemaal langs in De Geveltoerist.

Rijstpellerij Hollandia

De rijstpellerij maakt onderdeel uit van de unieke pakhuiswand in Wormer, twee jaartallen : 1877 en 1902 (foto Ton Vermij).

Dokter Bax

Ook het huis van dokter Bax op de Dam in Zaandam (1894) was eerder onderdeel van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Éen reactie op Anno-Orkaan-bingo #7: Soeteboom, Hollandia, dr Bax

  1. Tessa Berghouwer schreef:

    Het gebouw naast gemaal Soeteboom (Hogendijk nr. 106, erg leuk huis vind ik) heeft een gevelsteen met jaartal 1900.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *