Anoniem (en straffeloos) wapens inleveren!

Inwoners van Oostzaan en Wormer die een mes of slag- of stootwapen in huis hebben waar ze liever toch vanaf willen, kunnen die in de Week van de Veiligheid (van 11 tot en met 17 oktober) inleveren.

Dat kan bij het politiebureau in Zaandijk (en dat ligt in Zaanstad):

“Je herkent ze als inleverpunt door de poster die op het raam geplakt is. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft.

Het gaat om een landelijke inleveractie van wapens, georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het OM. Of Zaanstad meedoet weten we niet (maar je wordt vast niet teruggestuurd met je stiletto, en krijgt heus wel een leuke gadget).


UPDATE: Zaanstad doet – uiteraard – ook mee, maar hun persbericht kwam een dag later.


Iedereen kan straffeloos zijn wapen inleveren: “vooral jongeren worden aangemoedigd hun wapen in te leveren, maar ook volwassenen kunnen hun wapens inleveren.”

Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit.

Vuurwapens en munitie

“Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 – 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, bij je langs om het wapen op te halen. Je kan deze wapens dus niet anoniem inleveren. In principe word je niet vervolgd omdat je deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kun je alsnog als verdachte aangemerkt worden.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *