Ans Roelofsen-Noom: Het peteroleumvrouwtje in de Transvaalstraat

Net zoals zoveel gezinnen in de 50’er jaren, hadden wij thuis een petroleumstelletje in de keuken, dat heel vaak gebruikt werd.

door Ans Roelofsen-Noom

Er stond soms een pannetje met suddervlees op, dan weer heerlijke hachee en vooral niet te vergeten onze koffiepot, want de hele dag stond de koffie op het stelletje te pruttelen…

De peteroleum werd bij ons altijd in een hoog groen kannetje met een handvat bewaard. Als dit kannetje leeg was gingen mijn zus Ria en ik naar het peteroleumvrouwtje in de Transvaalstraat om het kannetje te laten vullen. Voor ons was het een genot om met ons gezicht vlak boven het olievat te gaan hangen. De geur van de olie vonden wij heerlijk…. 

In 1925 was Brandstoffenhandel Dirkmaat in de Transvaalstraat gevestigd. Ook wel genoemd ‘Dirkmaat De Automaat’.

Het peteroleumstelletje zal nog steeds wel bij mensen gebruikt worden, maar het peteroleumvrouwtje is er allang niet meer…


De foto (hieronder nogmaals) kregen we van de Historische Vereniging Wormerveer:

“Cor Dirkmaat, Foto uit 1925. Brandstoffenhandel C. Dirkmaat, Wormerveer-57. Een bekende verschijning in de Wormerveerse straten was petroleumventer C. Dirkmaat met hond onder de kar. Hij ventte met een hondenkar.

Een dergelijke kar moest aan de nodige voorschriften beantwoorden. Zo was de as van de kar in het midden van boven toe in een halve cirkel gemaakt zodat het trekdier onder de as werd ingespannen. Ook moest een trekhond aan bepaalde lichaamsmaten voldoen: borstbreedte minimaal veertien en een halve centimeter. De keuringen waren een taak voor de plaatselijke politie.

Dirkmaat verkocht ‘petrolie’ voor een bekende huisbrand-organisatie uit die tijd: ‘De Automaat’.”

Cor Dirkmaat, 1925 (‘De Automaat’ staat op de pet)
Wormerveer Transvaalstraat, ansichtkaart uitgegeven door NV D. Spaander, Marktstraat 38, Wormerveer (collectie De Orkaan).
Deel dit artikel:

Een reactie

  • job meurs

    Je kreeg van de olieman een soort reclame blad met hierin o.a. het stripverhaal met de naam “De lotgevallen van pijpje drop”.
    De laatste regel was altijd: “Hoe het verder ons Pijpje Drop vergaat staat in de volgende Automaat”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *