Anti-stank kost € 160.000, groenbak blijft wekelijks

Deze zomer nog geen stinkende groenbakken in Zaanstad die maar eens in de 14 dagen worden opgehaald.

Het plan om tijdens de zomermaanden de groene ‘GFT’-bak minder vaak op te halen sneuvelde gisteravond in de raad van Zaanstad. Maar er hangt volgens wethouder Gerard Slegers wel een prijskaartje van € 160.000 aan.

Het minder vaak ophalen was onderdeel van het nieuwe contract met HVC. Ook het grof vuil worden anders geregeld, dat wil Zaanstad zelf op gaan halen.

Daarnaast gaan de tarieven omhoog. En nu dus nog iets meer volgens wethouder Slegers die alleen voor dit jaar wilde toezeggen dat het ophalen van GFT in de zomer nog wekelijks kan.

Raadsleden vreesden – afgezien van de stankoverlast – dat er minder afval gescheiden zou worden als de groene bak minder vaak opgehaald zou worden.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Henk Brunt

  Misschien zie ik het verkeerd: volgens mij kost het niet € 160.000 meer maar wil men € 160.000 bezuinigen ofwel via de achterdeur (als aandeelhouder) binnen krijgen.

  • Menno de Haas

   Helaas Henk, we zijn een aandeelhouder zonder dividend uitkering. Alle gemeentes overigens die aandeelhouder zijn.

  • Mariska Schuttevaer

   Bij de invoering van het nieuwe Grondstoffenplan, een paar jaar geleden, zou de GFT-bak om de week geleegd worden. In andere gemeentes schijnt dit ook zo te zijn. De raad was het daar destijds niet mee eens en het werd uiteindelijk wekelijks. Meerkosten: 160.000 euro per jaar. (Waarmee ik niet zeg dat wekelijks niet wenselijk is, maar technisch gesproken zijn het wel meerkosten).

 • Connie de Jong

  Om de mensen te stimuleren beter het afval te scheiden zou dit beloond moeten worden.
  Nu wordt het niet echt serieus genomen. Waarom zouden we? Door een juiste afvalscheiding, hetgeen goed is voor het milieu, zou men korting kunnen geven op de afvalstoffenheffing. Nooit eens aan gedacht! En bij het niet goed scheiden van het afval eerst waarschuwen en vervolgens een boete opleggen. Wees lief voor onze aarde.

 • Bert Versteeg

  Wethouder Gerard Slegers is dezelfde wethouder van het fiasco van de nieuwe Wilhelminabrug.
  Hij zal die 160000 euro wel nodig hebben om de extra kosten te kunnen betalen.
  De enige oplossing om te zorgen dat je groene bak gaat stinken is om GFT afval dat kan gaan stinken bij het restafval te doen.

 • Peter Blokker

  wat ik zo vreemd vind bij de meeste gemeente’s is dat ze altijd alleen maar melding maken van als iets meer kost, maar als iets minder kost lees je daar verrekt weinig over, ik kan mij b.v voorstellen dat ze minder kilo’s restafval hebben dus dat moet geld opleveren,of werkt het niet zo?

 • Jaap Meeuwsen

  Dus als ik het goed begrijp blijft eigenlijk alles hetzelfde, gaan de tarieven omhoog en kost het ook nog eens € 160.000 extra ?
  Maar goed dat wij zo niet met ons huishoudboekje omgaan.

 • Bas Sommeijer

  Zaanstad heeft ongeveer 150.000 inwoners dus het kost 1 eur per inwoner extra? Ik weet niet hoeveel huishoudens er zijn maar laten dat er 100.000 zijn dan kost het 1,50 EUR per huishouden per jaar? Ik zeg dat is een koopje tegen behoorlijke stank.

  • Nico Hoogervorst.

   Trek daar de kosten af voor meer restafval, omdat de mensen het daar in gaan gooien. Dan hebben we per saldo nog meer kosten dan de 160.000
   Restafval wordt elk jaar duurder. Dus we moeten blij zijn met tuin en organisch afval en dit meer stimuleren. En dat dan voor 1,50 euro een zakje patat kost meer in de frituur.

 • Willem Melius

  70.000 huishoudens keer 300 euro per jaar is 21.000.000 euro. Dus de bezuiniging op het gft is circa 0.8 procent?

 • ricardoo van dijk

  Ik ben heel blij dat het dit jaar iig wekelijks word opgehaald. Ik betaal liever iets bij dan dat ik maden aan het verwijderen ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *