Antwoord Zaans Hoogtepunt 12 *Tromgeroffel* (Filmpje)

Gisteren plaatsten wij het twaalfde filmpje van hoog niveau van een Zaans hoogtepunt met de vraag waar het was. Het juiste antwoord kwam vrij snel: het ging om het dak van Assendelft: De toren van De Odulphuskerk in Assendelft!

Meerdere mensen wisten te melden dat we vanaf deze gezegende plek gefilmd hadden. Dat kon dankzij pastoor Bunschoten en zijn fijne team. Hoogtepuntdeskundige Bert Versteeg kwam weer met extra informatie (zie onder het filmpje).

Bert:

Het filmpje is genomen vanaf de toren van de Sint Odulphuskerk in Assendelft.
Deze kerk is gebouwd in 1887 / 1888 naar een ontwerp van architect Adrianus Bleijs en is vernoemd naar een Frankische geestelijke die bein 9e eeuw als missionaris werkzaam was in Friesland.
De eerste St Odulphuskerk in Assendelft werd in 1410 gebouwd maar ging tijdens de Reformatie over naar de protestanten.
Na de Reformatie was de Nederlands Hervormde kerk de enige toegestane religie en hielden de Rooms Katholieken hun diensten in schuilkerken.
Pas in 1798 , ten tijde van de Franse overheersing, werden alle godsdiensten weer toegestaan maar er mochten nog geen kerken worden gebouwd.
Na een wetswijziging in 1848 werd de bouw van kerken weer toegestaan.
Al in 1853 werd in Assendelft een nieuwe RK kerk gebouwd maar die bleek na enkele decennia al te klein en werd vervangen door de huidige kerk.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *