Antwoord Zaans Hoogtepunt 14 *Tromgeroffel* (Filmpje)

Gisteren plaatsten wij het veertiende filmpje van hoog niveau van een Zaans hoogtepunt met de vraag waar het was. Het juiste antwoord kwam vrij snel: het ging om het gezegende dak van Wormer: De silo van Lassie!

We werden zeer gastvrij ontvangen en rondgeleid en het liftje dat ons naar de top bracht was meer dan 100 jaar oud!

Siem van Westen kwam als eerste met het juiste antwoord op de proppen. Hoogtepuntdeskundige Bert Versteeg en Orkaanlezer Aaf Aafjes wisten niet alleen de juiste plek te noemen, ze kwam ook met extra informatie (zie onder het filmpje):

Bert:

Het is de grote witte rijstsilo van Lassie in Wormer.

Deze silo is gebouwd in 1912 en in 1957 werden de letters op de silo geschilderd. De gebroeders Albert en Jacob Adriaan waren de grondleggers van het bedrijf, zij begonnen in 1893 met een stoomgortpellerij. Al in 1894 werd het bedrijf uitgebreid met het pakhuis Donau gevolgd door Koningsbergen in 1897 en in 1911 werd stoomhavermoutfabriek Mercurius in gebruik genomen In 1954 werd de handelsnaam Lassie ingeschreven en in 1959 kwam Lassie Toverrijst op de markt. De naam Lassie is afkomstig uit het Keltisch en is een koosnaam voor meisje.

Aaf:

In Wormer, boven op de silo van de Lassie, de witte silo waar met aan de Zaanzijde met enorme letters het woord LASSIE staat. Het huidige bedrijf is dacht ik spaans kapitaal en er liggen met regelmaat schepen voor de wal rijst te lossen, waarna dit in silo verdwijnt tot er een rijstprodukt in de bijliggende fabriek gemaakt wordt. O.a. de beroemde Lassie toverrijst.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *