Vanmorgen plaatsten wij het zevende filmpje van hoog niveau van een Zaans hoogtepunt met de vraag waar het was. Het juiste antwoord liet niet op zich wachten. Te makkelijk?

Het gaat natuurlijk om de Watertoren van Assendelft. Op de onvolprezen Zaanwiki valt een hoop te lezen over de toren die in 135 jaar geleden werd gebouwd ter bewatering van de Zaanstreek.

Sjoerd Druiven ging er dit keer met de pot vandoor, maar ook hoogtepuntdeskundige Bert Versteeg kwam meer met nuttige weetjes (lees deze onder het filmpje):

Weetjes van Bert

Het filmpje is genomen vanaf de Watertoren in Assendelft.
Deze watertoren is gebouwd in 1885 naar een ontwerp van architect D.de Leeuw. Deze toren was 31,40 meter hoog en had een waterreservoir van 540 m3. In 1922 werd de toren verhoogd tot 41,85 meter waarbij het nieuwe gedeelte iets werd uitgekraagd en het waterreservoir werd vergroot tot 1200 m3. Het water op het filmpje is de Nauernasche Vaart die in 1633 werd aangelegd voor de afwatering van de Schermerboezem. Verder zijn op het filmpje o.a. het Guisveld, de rotonde in de N246 en een deel van de bebouwing van Westzaan en Assendelft te zien. De rook aan de horizon is van Tata Steel. En wie goed kijkt ziet veel meer herkenningspunten op dit prachtige filmpje.