ANWB: Snelfietspad Amsterdam-Zaandam is ‘redelijk’

De ANWB (ook voor fietsers!) testte 9 snelfietsroutes in Nederland. Daar zat ook de route tussen Amsterdam en Zaandam bij, langs de A10.

De route kon de testers niet bekoren, vooral het stuk in Zaandam niet. Verder dan ‘redelijk’ kwamen ze niet (Hengelo-Enschede kwam als beste uit de test).

De Zaandamse snelfietsroute zou tot aan het station Zaandam lopen, maar bij de kruising Wibautstraat-Thorbeckeweg hebben de testers het opgegeven, ze raakten daar de weg kwijt:

“langs de A10 ligt wél een grotendeels mooi, breed en snel fietspad, dat weer aanmerkelijk versmalt wanneer je Zaandam binnenfietst. De informatieverstrekking en bewegwijzering schiet tekort. Daardoor is voor dit onderzoek alleen het stuk tot de kruising Thorbeckeweg/Wibautstraat verkend.”

De pluspunten: mooi, breed en snel nieuw fietspad, fietsers vaak voorrang op nieuwe delen, snellere, kortere route dan voorheen en goede waarschuwingen voor fietsers bij aantal kruispunten, vooral bij de rotondes aan de Cornelis Douwesweg.

Nogal wat ‘mindingetjes’ zijn in Zaandam te vinden: wisselende en daarom verwarrende voorrangsregeling (Sluispolderweg), onduidelijk vervolg snelfietsroute na kruising Wibautstraat tot station Zaandam (geen bordjes) en het pad is in Zaandam bij de NoorderIJ- en Zeedijk te smal. Ook is er weinig over de over de route te vinden op internet.

Lees hier het hele oordeel bij de ANWB.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Ernst Debets

  Gedeeltelijk eens: het is dat ik de weg weet en pas bij de Vlinder op het snelfietspad kom, dus over de kruising Thorbeckeweg kan ik niet oordelen. Wel mag in Noord de bewegwijzering naar de NDSM pont verbeterd worden en het wegdek van Douwesweg naar de pont mag beter, maar het is daar nog een bouwput,dus maar hopen dat dat in de toekomst beter wordt.

  • Jan Nijkamp

   Ook de bewegwijzering naar de Zaanse Schans vanuit Amsterdam Noord/Zaandam via dit snelfietspad zou verbeterd moeten worden. Regelmatig heb ik groepjes toeristen op sleeptouw genomen die de bordjes Zaandam wel zien maar onderweg het spoor bijster raken en voor de ongeoefende fietsers op huurfietsjes is de afstand al behoorlijk groot laat staan dat ze ook nog eens verkeerd rijden..

 • Egbert Visser

  Vanuit Amsterdam Noord kan je beter via de Vlinder naar straat Poelenburg fietsen.
  Vervolgens ga je via de Twiskeweg,of Zuidervaart naar De Weer en daarna neem je de Vermiljoenweg Kepplerstraat ,Peperstraat, Westzijde en Stationsstraat naar het station.
  Die route is in ieder sneller en veiliger dan via de Wibautstraat met al die kruisingen en stoplichten.

 • Martin

  Maar staat idd niet goed aangegeven ook ik , die regelmatig deze route fietst, komt regelmatig verdwaasde Macbike fietsers tegen op zoek naar een duidelijke route .

 • Tjipke Bergsma

  Helemaal eens met de ANWB. Bovendien zijn de testers kennelijk niet langs het busstation gekomen bij Poelenburg. Daar is zowel de oversteek aks de opgang bij de brug met de bussluizen ronduit gevaarlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *