Appartementen in pand Zaanlandsche Schoenhandel Wormerveer

Voor het pand waar vroeger de Zaanlandsche Schoenhandel aan de Zaanweg in Wormerveer was gevestigd, zijn plannen om het te verbouwen tot een winkel met appartementen.

In het pand zat nadat de Zaanlandsche Schoenhandel vertrok, een andere schoenenwinkel: House of Schoes.

Het pand is in 1900 gebouwd. Bij het gemeentearchief vonden we niet alleen foto’s van het pand maar ook de geschiedenis van de Zaanlandsche Schoenhandel.

De Schoenhandel zat niet alleen in Zaandam en Wormerveer, in Noord-Holland waren tijdens de hoogtedagen van het bedrijf nog acht andere filialen, onder meer in Hoorn en Alkmaar.

De Zaanlandsche Schoenhandel werd opgericht door Anne de Vries en zijn vrouw Martha Kuitert die aan de Westzijde in Zaandam in 1899 schoenenzaak begonnen. In 1907 kochten zij een herenhuis aan de Westzijde, waarin winkel tot 1988 gehuisvest bleef.

Het bedrijf werd later overgenomen door de drie zonen van Anne de Vries en Martha Kuitert en later weer door hun zonen en een neef. In 1988 werd verhuisd naar een pand aan de overkant van de Westzijde en werd de naam gewijzigd in De Vries Schoenen. Later ging het bedrijf Nimco Pilot Store heten, naar de belangrijkste aandeelhouder, een schoenenfabriek in Gelderland.

De winkel aan de Westzijde te Zaandam werd begin 1991 gesloten, de winkel in Wormerveer bleef bestaan. De foto hieronder is uit 1963, rechts de firma Spekman, in het pand links (de winkel van Siekerman) zit nu de Koffiezaak. Naast het kleine gebouwtje liep de spoorovergang voor wagons, die aan de Zaanweg werden gerangeerd.

Hieronder de situatie in 1925, in het midden de kiosk van Cornelis Breeuwer, later gedreven door de weduwe Breeuwer, vlak bij het goederen-emplacement aan de Zaan. Links Zaanweg 84 en de winkel van fa. Spekman in aanbouw (in 2007 gesloopt).

Hieronder de situatie in 2009 (House of Shoes), foto (net als die helemaal boven) van Google Streetview.

Voor de verbouwing heeft de gemeente de beslistermijn voor omgevingsvergunning (reguliere voorbereidingsprocedure) verlengd. Tegen de vergunning kan pas bezwaar worden aangetekend nadat op de aanvraag is besloten. Het pand stond voor € 549.000 te koop bij HVMS.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Harry Van Nek

  Volgens mij was het House of Shoes

 • Rob

  Siekerman is een eigen verhaal waard. Een kleine kruidenier, tot de nok volgestouwd met koopwaar. Je kon het zo gek niet bedenken of ze hadden het wel in voorraad. Soms kwam de ladder erbij om de bestofte spullen van de hoogste plank te halen. Ik ging er vaak langs voor drop, maar je kon er ook terecht voor een liter terpentine (wel je eigen fles meenemen!). Daarvoor liepen ze naar achter, waar kennelijk een groot vat stond. Toen ik er nog binnenstapte werd het gerund door een echtpaar met een broer. Die broer bezorgde zelfs nog boodschappen bij mensen thuis op de brommer.
  Ergens in de jaren 80 zijn ze opgehouden.

 • Erna Boere

  Joop Siekerman fietste de transportfiets, met een Grote mand voorop, zo bezorgde hij de boodschappen, dat heeft hij nog lang gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *