Arjen Lubach: ‘In Zaanstad leren kinderen niet het ABC, maar het COPD!’

Ons stroomnet is overbelast, terwijl onze behoefte aan stroom steeds groter wordt. De overheid adviseert ons om van gas naar elektriciteit over te stappen, maar het huidige stroomnet kan deze toename helemaal niet aan.

In de Avondshowrubriek “Tot op de Bodem” zoekt Arjen Lubach bepaalde kwesties volledig uit. Gisteren ging het over het stroomnet.

In juli 2021 schreef De Orkaan over het aggregaat dat bij basisschool Het Zaanplein in Zaandam dag en nacht stroom stond op te wekken. Liander gaf aan dat ze niet in staat waren om elektriciteit te leveren, waardoor het stinkding er bijna twee jaar heeft gestaan. 

Gisteren maakte Lubach gebruik van dit bizarre tafereel tijdens zijn uitzending om de huidige staat van het stroomnet te laten zien.

“In Zaandam kon er twee jaar lang geen stroom worden geleverd aan een basisschool, dus daar moesten ze op een schoolplein een dieselaggregaat laten draaien. En daar leer je niet het ABC, maar het COPD.”

Je kunt het fragment hier terug kijken vanaf minuut 11.58.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Ja, gisteravond met trots De Orkaan gespot!

 • Chris Swartsenburg

  en Westerspoor maar volbouwen,met distributiecentra die geen elektriciteit kunnen krijgen.
  Westerspoor zou volledig gasloos worden,nu worden er weer gasleidingen aangelegd voor verwarming.
  Geweldige gemeente dat Zaanstad,lakei van Amsterdam,wel de grond uitgeven,maar de bedrijven die er komen wordt bepaald door Amsterdam,woon mijn hele leven hier,wou dat ik jonger was,dan was ik snel vertrokken

 • Evert Hartog

  Zaankanters zijn zelfs trots als de Zaanstreek slecht in het nieuws komt. Je moet ergens trots op zijn……

  • Jolanda Tock

   hoezo slecht nieuws? Als er geen woord gelogen is. Zaanstad en Schiphol groeien tegen de verdrukking in. Welke gevolgen hrt heeft voor de inwoners het ook heeft, groot, groter, grootst is belangrijk.

  • Je kunt als Zaankanter heel blij zijn, dat wij De Orkaan hebben om ons te informeren. En dat ben ik dan ook. Trots op al die mensen aan ‘de achterkant’ van de Orkaan!

 • Neeltje Waagmeester

  ik hou juist van die insteek. We kunnen ons er heel boos om maken, maar halen liever de schouders op met een “dedoei”! Er is genoeg om trots op te zijn. Prachtige historie, talrijke mooie initiatieven.

 • wat zou er gebeuren als we zouden afstappen van het idee dat alles altijd maar moet blijven groeien ? zoals economische groei, bevolkingsgroei, maar dus ook uitbreiding van onze nationale luchthaven of schaalvergroting bij bedrijven of in de zorg ? wellicht moeten we dan iets inleveren van onze welvaart. maar het zal een positieve uitwerking hebben op ons algemeen welbevinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *