Om de komst van Ikea naar Zaanstad mogelijk te maken, werden de historische Bruynzeelhallen alvast gesloopt. Voor 1 januari 2019 moest Ikea beslissen of het naar Zaandam komt. Niet dus. Maar de sloop is niet meer terug te draaien.

Geen probleem aldus wethouder Gerard Ram. Bij de beantwoording van de vragen van DZ over Ikea wist hij te melden dat de Bruynzeelhallen zo slecht waren en met asbest vervuild dat ze toch gesloopt zouden moeten worden.

Met andere woorden: de historisch belangrijke panden zouden sowieso gesloopt moeten worden. Maar klopt dat?

De passage die VVD-wethouder Ram in zijn antwoord opnam, staat haaks op wat zijn VVD-collega Dennis Straat in 2015 schreef. De tekst van Ram:

“De staat van de hallen, inclusief de aanwezigheid van veel asbest, was dusdanig dat ze niet behouden konden worden voor hergebruik.”

Let op het woordje ‘was’, kennelijk was het al bekend. De hallen zijn dus gesloopt omdat ze in slechte staat verkeerden en asbest bevatten. Maar wat schreef Dennis Straat op 15 september 2015:

“RON (Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Noordzeekanaalgebied) heeft de gemeente verzocht alvast een sloopvergunning te verlenen voor de Bruynzeel hallen. Dit met het oogmerk de levering van de grond van RON aan IKEA mogelijk te maken en RON haar geld te laten ontvangen.”

Niks slechte staat, niks asbest. RON ging “een sloopvergunning aanvragen en IKEA ging haar winkel bouwen” aldus Straat. De gemeente was zelfs zo vriendelijk om alvast de sloopvergunning te verlenen voordat een omgevingsvergunning door Ikea was aangevraagd, iets dat normaal gesproken tegelijkertijd had moeten gebeuren. Die vergunning is dus nooit aangevraagd.

Een woordvoerder van wethouder Ram stelt dat de raad toestemming voor de sloop heeft gegeven en dat “er inderdaad asbest gevonden is tijdens de sloop.”

DZ stelde eerder vragen over de sloop van de historische panden en gaat volgens fractieleider Juliëtte Rot aanvullende vragen stellen:

“Het is grote onzin dat de panden dusdanig slecht waren en vol met asbest zaten dat ze gesloopt moesten worden. Sterker nog: de gemeente wees het plan van Converse af om de panden te behouden en er overdekte parkeervoorzieningen van te maken. De partij was bereid €50 miljoen in het gebied te investeren zonder dat het de gemeente wat zou kosten, met behoud van de panden. Uiteraard ga ik nog vervolgvragen stellen want veel antwoorden kloppen niet.”