Bandjes genoeg in de Zaanstreek (ruim 100 volgens de kenners), maar waar kan je nog spelen?

Daar gaat het zondag 24 november over in de Expert Meeting over de Zaanse ‘bandjescultuur’, onder leiding van niemand minder dan Felix Meurders.

Ooit was Zaanstreek stond bekend als een toonaangevende muzikale broedplaats. Om een indruk te krijgen is een bezoekje aan de website van de Zaanse Pophistorie genoeg. Daar staan de uitgaansagenda’s uit de jaren zestig. In tientallen zalen (De Bonte Os, de Karseboom, Huize Negrijn, El Sombrero, La Bamba, Concordia, de Nieuwe Soos, de Hoop) speelden The Hunters, Ramses Shaffy, ZZ en de Maskers, The Shoes, Sandy Coast, Ekseption, Rob Hoeke en Zaanse bands als The Coopers, The New Sounds, The Shameless, The Teckels en Don’t Know.

Bandjes zijn er nog steeds, maar plekken om op te treden veel minder. Het aantal speelplekken is drastisch terug gelopen. Gevolg is dat de vaak jonge bandjes vooral buiten de streek spelen. Muziek wordt een exportproduct.

“Het Zaans Film Festival wil de discussie hierover een podium geven en heeft twee dingen gedaan. Er is een opdracht uitgegeven om een documentaire te maken waarin een jonge band gevolgd wordt op hun zoektocht naar speelplekken in aanloop naar hun EP-release.”

Onder leiding van Felix Meurders wordt een gesprek aan gegaan met verschillende vertegenwoordigers van zalen, bandjes, gemeente en culturele instellingen. Samen wordt gezocht naar de juiste koers. Lex Kruijver zal het belang van een gezonde bandjescultuur schetsen voor het vestigingsklimaat van de stad.

Het gesprek vindt plaats op 24 november in de foyer van FluXus vanaf 14:00. Daarvoor is er een lunch met meesterkok Astrid van de Meer en erna is er een viewing van de documentaire ‘Underground’ met aansluitend de release van de EP van Danny Loef en zijn band.

Boven die Baby Rockers (met een heel jonge Jacques Kloes – later Dizzy Man’s Band) op het toneel in een zaaltje in de Zaanstreek, onder de Twinkling Stars in De Roemer in Krommenie.