Bedelaars actief in Zaandam

Het kan aan ons liggen, maar de laatste tijd valt op dat er in het centrum van Zaandam gebedeld wordt. Dan hebben we het niet over mensen die (soms hele mooie!) muziek maken of moeilijke trucjes uithalen met een centenbakje voor zich.

We troffen de afgelopen week zowel mannen als vrouwen die het winkelend publiek en voorbijgangers vragen om geld. Wat de achtergrond is van de bedelaars is ons niet bekend.

Informatie is welkom, en de volgende keer dat we ze treffen op de Gracht, zullen we hen ernaar vragen. Beloofd.

Dank aan Gülben Pamir


Deel dit artikel:

23 reacties

 • M. vd Poel

  Zat een keer in een café in Amsterdam, komt een bedelaar binnen met een zak muntgeld. Wisselde het in voor papiergeld, en vertrok weer. Cafébaas vertelde dat hij 2x op een dag kwam wisselen, dat ging om rond de 150 gulden per dag.

 • Ach, voor de Draaiorgel geef ik wel wat. Vraagt iemand geld ? Dan vraag ik eerst van voor wat heb je het nodig ( tussentijd bekijk ik z’n uitstraling en houding ) mocht ie zeggen, ik wil eten kopen, dan haal ik eten voor hem, zal nooit wat geven na onderzoek

 • Jacob Cabida

  Ik woon vlakbij de AH op de Gedempte gracht, mij viel het ook al op dat er een aantal mensen aan het bedelen zijn, sinds een week of 2. Duidelijk mensen die in de problemen zijn geraakt. Ik had de indruk dat het zigeuners zijn uit Oost Europa die hier zijn gestrand. Het lijkt mij het beste als de politie samen met hulpverleners (maatschappelijk werk) met deze mensen gaat praten. (Ze spreken geen Engels.) Volgens mij hebben ze ook kinderen, zag een jaar geleden dezelfde types hier rondlopen met kinderen, ook kleintjes in kinderwagens.

 • Mari de Boer

  Al maanden loopt er een vrouw in hippe kleding en hoofddoek te bedelen. Meestal bij de Rozenhof. Heel vervelend.

  • Elizabeth Barbuto

   Ook ik heb ervaring met deze vrouw, maar tot mijn verbazing, na vragen om geld bij mij, kwam haar 5 min. later weer tegen, stond ze te bellen met haar I phone, + een koffietje in haar hand.
   Zaandam verpauperd, armoedige stad en een viesze stad, overvolle prullenbakken. Wij waren net terug vanuit schone en mooie Portugal, dacht meteen wat doen wij in Zaandam, heimwee naar een ouderwetse schone tijd dat niet meer is in Zaandam

   • Richard Strook

    Hi Elizabeth, ik sluit me hier volledig bij aan, kom net terug vanuit Duitsland. Zaandam is echt aan het verpauperen, de stad heeft er nog nooit zo slecht uit gezien als het afgelopen jaar. Nadat de winkels sluiten gaat het publiek ook zeer snel achteruit. Ik vraag me echt af waar al deze louche types vandaan komen en ben toch langzamerhand aan het denken om te verhuizen. Helaas staat de gehele huize markt echter op slot.

 • Jelainy shereen

  Ze wisselen het in en gaan daarna naar flamingo of hommersom casino,
  En ze winnen grof!
  Vraag ze naar of ze boodschappen willen ipv geld

 • Louis Dirksen

  Toen ik in Zweden woonde zat er voor de ingang van zo’n koopcentrum een zielige heer met een hoed op de grond en een bordje met de tekst: Heb nog 1000 kroon (€100,00) nodig voor mijn terugreis naar Noord Afrika.
  De hoed was snel vol. Jammer dat hij er elke week zat…..

 • Rens Kamminga

  Uit Wikipedia:

  “Sommige overheden hebben wetgeving uitgevaardigd tegen bedelen. Het is dan illegaal maar wordt vaak oogluikend getolereerd. Het is moeilijk effectief tegen bedelen op te treden. Boetes zijn niet inbaar en vrijheidsstraffen zullen de bedelaar meestal ook niet van verder bedelen afhouden. Soms worden bedelaars uit bepaalde stadsdelen geweerd, maar dat betekent vaak een verplaatsing van het probleem naar andere wijken.””

  Weet niet precies hoe de wetgeving in Zaanstad gehandhaafd wordt maar dat zal niet veel afwijken van het bovenstaande.

  • Jacob Cabida

   Nou, ik heb sterk de indruk dat deze mensen geen verblijfsvergunning hebben (en al helemaal geen NL paspoort), dat is iets voor de politie om uit te zoeken. Zij zijn hiertoe bevoegd, ze mogen om een ID kaart vragen, en ook vragen wat het woonadres is, en waar ze precies van leven, als deze mensen hier geen duidelijkheid over kunnen geven, dan kunnen ze worden overgedragen aan de Marechaussee, deze zal ze vervolgens gaan uitzetten.

 • Ahmed edir

  Het zijn criminele bendes die zich hiermee bezighouden. Je zult zien dat er altijd meerdere zijn tegelijkertijd. Deze mensen moet je echt niets geven. Het zijn inderdaad zigeuners. Ik had ze ook gezien. Met een hoofddoek een beroep doen op het Islamitisch altruïsme, maar er is niks Islamitisch aan deze lui.

 • Fred Blijestein

  Waarom wordt dit volk niet verwijderd? . Het vervuilt het straatbeeld l

 • Serdal serin

  Ja bijvoorbeeld gisteren waren er een paar gasten aan het bedelen. 2 met een boek en rozen in de hand als je die roos aannam lieten ze een boek zien met een kinderfoto zogenaamd ziek dan moesten mensen tekenen en het bedrag schrijven. Maar ik zag het zodra het vel vol is scheurde hij de bladzijde weg. En een stond te bedelen zielig te doen dat hij beperkingen had liep met krukken en een dame die gewoonlijk aan het bedelen was. Ik vind het schandalig dat het mag. Het brengt schade aan het imago van zaandam en nederland vind ik. Zelf ben ik ook buitenlander maar ik vind dat er opgetreden moet worden

 • Henk Visser

  Gaat het om West Europese bedelaars, alle door criminele bendes uitgebuite even terzijde. Zou dit niet een huiveringwekkende indicatie kunnen zijn dat het neo-liberale hyper kapitalisme de kloof tussen arm en rijk zodanig heeft opgerekt dat de ultieme armoede de straten heeft bereikt? Zoals nu de realiteit is in de USA.
  Ik zou met klem willen waarschuwen voor generalisering. Niet iedere bedelaar is een bedrieger. Zij die werkelijk nooddruftig zijn lijden onder de vernietigende uitbuiting door scrupuleuze figuren en organisaties. Deze categorie mensen zijn onze humanitaire aandacht waard. Net als de betreurenswaardige jonge vrouwen die onder valse
  voorwendselen uit oost Europa naar hier worden gelokt om in de seksindustrie te belanden.

  Wij mogen niet vervallen in de middeleeuwse geestelijke bekrompenheid elke ongewenste nieuwe inbreuk op onze gezaligde vertrouwde maatschappij als een bedreiging te zien. Armoede is een voldongen feit. De slachtoffers van de globalisering zijn ook onze medemensen. Niet alleen immigranten.
  Kunst is het kaf van het koren te scheiden. Welke bedelaar is oprecht?

 • Alie Mooij

  Ik geef nooit geld wAnt vaak geven ze aan verkeerde dingen uit
  Zoals drugs of drank
  Ik koop zelf wel wat ze nodig hebben voor eten of kleding

 • Rens Kamminga

  Het staat nog wel in het Algemene plaatselijke verordening (APV) Zaanstad (2013) maar is zo te zien verlopen.

  Artikel 2:65 Bedelarij (z)
  Het is verboden op of aan de weg of in een voor het publiek toegankelijk gebouw te bedelen om geld of andere zaken.

  Dus handhaving is goed mogelijk.

 • Pedro Ste.

  Er is momenteel werk genoeg te vinden.
  Lijkt me lucratiever dan zielig door de stad te gaan lopen.

 • Heb geen meelij met dit soort volk..zij komen vaak in een vette auto richting stad..vervolgens parkeren zij hun bolide mercedes iets buiten de stad en trekken hun oude kloffie aan..dat is de methode die zij hanteren..lk heb het zelf gezien..

 • Paul Hoekveld

  Schandalig dat in deze tijd mensen nog moeten bedelen. Nog schandaliger vind ik het dat mensen daar last van hebben. Waar is de solidariteit gebleven.

 • Sandrien van Schie

  Laat ze gaan werken! Er is genoeg te doen….

 • Sanne mensah

  Handhaving is terecht zeker niets geven. Er is wel een vrouw die steeds buiten slaapt en dagelijks in centrum te vinden is. Heb haar nooit zien bedelen maar mogelijk kan ze wel een broodje gebruiken of tandenborstel ofzo

 • Klaas Brouwer

  Denk dat men een duidelijk onderscheid moet maken tussen bedelaars en charlatans.
  Bij een echte bedelaar, wees barmhartig. Het is wel een medemens en je kent niet de achtergrond dus, niet te snel oordelen.
  In de jaren 80 had de band Pink Floyd een prachtige song ” on the turning away” waarin op zeer artistieke wijze kenbaar wordt gemaakt, je rug niet te keren voor de zwakkere en hulp behoevende.
  Ik hoop dat wij die wijze les hebben geleerd na jaren van covid 19

 • O Zaaijer

  Zo’n jaar of 3 geleden liepen er vaak twee mensen uit een warm land te bedelen op de gedempte gracht. Ik zag ze met enige regelmaat lopen, totdat ik ze een diefstal zag plegen bij The Key of Life (kledingzaak).
  Toevallig passeerde ik iets daarvoor twee agenten en ging op zoek. Gevonden! De agenten gingen achter de twee aan, sinds dien heb ik ze nooit meer gezien. De bedelaars maakte gebruik van briefjes met teksten in het kader van “Ik heb x aantal kinderen en hebben honger”. Deze mannen zijn zeker een half jaar actief geweest. Ook kinderen die snoep verkochten zijn de revue gepasseerd. Nooit meer gezien gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *