Beleef de Zaanse Schans in 7 dromen  

Gisteravond mochten bewoners en gebruikers van de Zaanse Schans hun dromen delen in een powernap van welgeteld 4 minuten.

Zeven mensen lieten die kans niet onbenut en nadat BVR – het bureau dat in opdracht van ZNSTD en Stichting de Zaanse Schans hun ideeën op papier hadden gezet-  het spits had afgebeten, mochten ze los.

Van een stukje kaasbeleving, houtbeleving, molenbeleving en tijdsbeleving naar een wolk en een tunnel.

Wij zetten de dromen op een rij:

  1. John van Loon van Stichting Kalverpolder 

Droom: een boerderij met koeien

De Kalverpolder is het typisch Hollandse veenweidegebied dat de Zaanse Schans omgeeft. Het is ontstaan in 1632 en behouden door de bemoeienis en het onderhoudswerk van een hoop vrijwillige mensenhanden. Stichting Kalverpolder zou heel graag zien dat er een boerderij met koeien het gebied komt versterken.

kalverpolder

Kalverpolder

  1. Ko Kraakman op persoonlijke titel

Droom: de entree in het midden van de Schans plaatsen, en deze vanaf parkeerplaatsen onder voetbalvelden door met een tunnel toegankelijk maken.

De heer Kraakman woont al 25 jaar op de Schans, hij heeft gemerkt dat het verkeer toeneemt, met name de ‘losse’ auto’s. Een goede parkeeroplossing en ontsluiting zou mooi zijn.

  1. Jeroen Zijlstra van De Klompenmakerij 

Droom: uitbreiding klompenmakerij en de ambachten.

De klompenmakerij is een onmisbaar bedrijf op de Zaanse Schans. Met oorspronkelijk gereedschap laten zij het oude vakmanschap der klompenmakers zien. Heel graag zouden ze er ook een stukje ‘houtbeleving’ aan toevoegen. Hiervoor hebben ze meer ruimte nodig. Ze zouden het pakhuis graag verhogen.

klompenmaker

Klompenmaker

  1. Jan Hovers van het Zaans Museum

Droom: een wolk van een entreegebouw.

Ooit was het Zaans Museum vooral een streekmuseum, nu richten ze zich ook op een verdiepingsslag bij toeristen. Alles in samenwerking met de Zaanse Schans. Gisteren schreven wij uitgebreid over de droom van Jan.

centraal-entreegebouw-voor-zaanse-schans-by-night-architect-wilfried-van-winden-wam-wow-design-group

Zaans Museum

  1. Eveline Kraakman van de Catharina Hoeve

Droom: Uitbreiding van de hoeve

De ambachtelijke kaasmakerij op De Schans smaakt naar meer. Naar ‘kaasbeleving’. En je weet: hoe meer ruimte hoe meer beleving.

catharina-hoeve

catharina-hoeve

  1. Henk Heijnen van Vereniging De Zaansche Molen

Droom: Een wereld van windmolens.

Ook over de droom van Henk schreven wij eerder. Een wereld van windmolens neemt de bezoekers mee naar de geschiedenis van de molens en naar de techniek met een ambachtelijke werkplaats. De kennis en de molens blijven bewaard en worden doorgegeven aan de volgende generaties. Ook hier is ‘beleving’ het toverwoord.

Wereld van Windmolens

Wereld van Windmolens

  1. Karel Hofland Museum Zaanse Tijd

Droom: herinrichting met de klok centraal.

Op dit moment beschikt het museum over een prachtige collectie, maar de context met de Zaanse Schans ontbreekt. Het Zaans Museum heeft met de 1850 beleving in het Jisperhuisje en het Wevershuis een mooie weg ingeslagen en daarin vinden ze een mooie toekomst en een samenwerking. Het museum gaat anders ingericht worden en ja… ook hier valt meer te beleven.

museum-zaanse-tijd

De foto van het droomhondje linksboven is van Nelly Molenaar.

Met dank aan Marene Kok.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *