Beleving Zaanse stations kan beter… (veel beter)

station kogerveld

In Klimmen‐Ransdaal, Mantgum, Houthem‐St.Gerlach, Koudum‐Molkwerum, Klarenbeek en Kropswolde zijn de NS-reizigers laaiend enthousiast over hun station. Meer dan 90 procent heeft een rapportcijfer van 7 of hoger.

De Zaanse station steken daar schril bij af. In de Stationbelevingsmonitor 2019 van de ProRail en NS eindigen de Zaanse deelnemers in de staart: Zaandam Kogerveld is met 43 procent boven de ’7′ de 8e van onder in de lijst van 400 stations.

Het ‘beste’ Zaanse station is Krommenie‐Assendelft met een score van 63 (gelijk aan 2018), maar ook dit station zit bij de onderste honderd. Daarna komen Wormerveer (62 procent boven de ’7′, een lagere score dan 2018), Koog aan de Zaan (59 procent), Zaandam (59 procent), Zaandijk Zaanse Schans (58 procent) en dus als bijna hekkensluiter Zaandam Kogerveld met 43 procent (Lage Zwaluwe, Rilland‐Bath en Den Helder Zuid staan nog lager).

De laatste vier Zaanse stations stegen allemaal ten opzichte van 2018, dus er is hoop. Die hoop is er ook omdat Zaandam een make-over krijgt en de NS heeft aangekondigd veel te gaan investeren in stations in de komende jaren.


Bron: Stationbelevingsmonitor 2019 van de ProRail en NS; foto: De Orkaan

4 Reacties op Beleving Zaanse stations kan beter… (veel beter)

 1. P. Hageman says:

  Een kniesoor die daar misschien op let maar hier hoort toch echt te staan ‘Prorail heeft aangekondigd veel te gaan investeren in stations’

 2. Peter Schaap says:

  Nou Koudum‐Molkwerum…
  Ken ‘t daar een beetje, inclusief de galgenhumor van de locals.

 3. hans van loo says:

  Mantgum, het station (is overigens een halte en geen station)dat scoorde….
  Men is daar kennelijk erg snel tevreden omdat er een glazen wachthokje op het perron staat of moeten we die enquête om die reden maar niet al te serieus nemen ?

 4. Dirk bruins says:

  Wormerveer is een waardeloos station, je kan nergens plassen, kom je ook nog uit een trein zonder toilet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>