Beleving Zaanse stations kan beter… (veel beter)

In Klimmen‐Ransdaal, Mantgum, Houthem‐St.Gerlach, Koudum‐Molkwerum, Klarenbeek en Kropswolde zijn de NS-reizigers laaiend enthousiast over hun station. Meer dan 90 procent heeft een rapportcijfer van 7 of hoger.

De Zaanse station steken daar schril bij af. In de Stationbelevingsmonitor 2019 van de ProRail en NS eindigen de Zaanse deelnemers in de staart: Zaandam Kogerveld is met 43 procent boven de ‘7’ de 8e van onder in de lijst van 400 stations.

Het ‘beste’ Zaanse station is Krommenie‐Assendelft met een score van 63 (gelijk aan 2018), maar ook dit station zit bij de onderste honderd. Daarna komen Wormerveer (62 procent boven de ‘7’, een lagere score dan 2018), Koog aan de Zaan (59 procent), Zaandam (59 procent), Zaandijk Zaanse Schans (58 procent) en dus als bijna hekkensluiter Zaandam Kogerveld met 43 procent (Lage Zwaluwe, Rilland‐Bath en Den Helder Zuid staan nog lager).

De laatste vier Zaanse stations stegen allemaal ten opzichte van 2018, dus er is hoop. Die hoop is er ook omdat Zaandam een make-over krijgt en de NS heeft aangekondigd veel te gaan investeren in stations in de komende jaren.


Bron: Stationbelevingsmonitor 2019 van de ProRail en NS; foto: De Orkaan

Deel dit artikel:

4 reacties

 • P. Hageman

  Een kniesoor die daar misschien op let maar hier hoort toch echt te staan ‘Prorail heeft aangekondigd veel te gaan investeren in stations’

 • Peter Schaap

  Nou Koudum‐Molkwerum…
  Ken ’t daar een beetje, inclusief de galgenhumor van de locals.

 • hans van loo

  Mantgum, het station (is overigens een halte en geen station)dat scoorde….
  Men is daar kennelijk erg snel tevreden omdat er een glazen wachthokje op het perron staat of moeten we die enquête om die reden maar niet al te serieus nemen ?

 • Dirk bruins

  Wormerveer is een waardeloos station, je kan nergens plassen, kom je ook nog uit een trein zonder toilet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *