Ben Bonte ‘burgemeester van het Hanenpad’ overleden

Ben Bonte, de onofficiële burgemeester van het Hanenpad in Zaandam is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij woonde zijn hele leven op het pad bij de Zuiddijk en de Hanepadsluis.

Bonte was een markante buurtbewoner, ex-parkeerpolitieagent, vrijwilliger bij Zilvermeeuwen, hulp-Sinterklaas, actief bij camping Geversduin en kenner van de geschiedenis van ‘zijn’ pad.

Bonte werd geboren als zoon van een olieboer en nam later de zaak van zijn vader over. In 1974 ging hij bij de parkeerpolitie in Wormerveer. Bonte was een verwoed visser en redde volgens eigen zeggen wel een ‘stuk of dertien’ kinderen uit de sloot, zo zei bij tegen het Noordhollands Dagblad toen hij ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag werd geïnterviewd.

Zij wens was dat zijn as in de sloot achter het pad werd verstrooid.

Voor het project In Mijn Buurt interviewden Iker, Tim en Danis de 89-jarige Ben Bonte over de oorlog “het was heel spannend omdat geen van ons ooit iemand van zo’n hoge leeftijd had geïnterviewd.) De foto boven is van dat interview.

De Zuidkanter sprak met Bonte in 2010. Lees daar het verhaal over ‘Pikkie’ Fris.

Ben Bonte bij parkeerpolitie in Wormerveer (1988), foto: Ronald Peeters
Deel dit artikel:

15 reacties

 • Rob molenaar

  Maar bovenal een lieve vader en schoonvader. Die door ons erg gemist gaat worden

  • Willem van Zeist

   Hij had een mooi rijk leven Rob. Sterkte voor Ria en jou.

  • Gerrit Vinke

   Ben was een humorvolle en spontane man. Ik heb hem lang meegemaakt bij KFC waar Ben jaren grensrechter was. Ook als parkeerwachter stond die wel eens achter mij endanwas het ‘ zeg zeun” zou je niet maken dat je weg komt. Ben een bijzondere man. R.I.P Ben.

  • F.s de Vries

   Familie Bonte gecondoleerd met het verlies van onze fijne buurman altijd tijd voor een praatje en zal zijn kerst muziek je missen als ik langsloop rust zacht bij je lieve vrouw herenigd .

  • Ik was een van die kinderen met me broertje die met een kano om sloeg hij zat toen te vissen ben hem zo dankbaar dat i ons gered heb r.i.p

 • Tries de Koning

  Mijn zoon en kleinzoon wonen tegenover zijn dagelijks visplekje achter zijn huis. Hij hield alles en iedereen in de gaten terwijl hij zat te relaxen op zijn stoel aan het water. En altijd grapjes maken! Een vertrouw gezicht. Wat een gemis! Hij hoort daar gewoon te zitten vissen!

 • Joke sman

  Hij heeft er nog voor gezorgd dat ik mijn oefenvergunning van mijn motor terug kreeg toen hij in beslag genomen was. Hij was altijd een goede lieve buurman samen met zijn vrouw rie.

 • Gerrit Vinke

  Ben was een humorvolle en spontane man. Ik heb hem lang meegemaakt bij KFC waar Ben jaren grensrechter was. Ook als parkeerwachter stond die wel eens achter mij en dan was het ‘ zeg zeun” zou je niet maken dat je weg komt. Ben een bijzondere man. R.I.P Ben.

 • Stephanie van Koeveringe

  En een lieve buurman! Zal raar zijn hem niet meer te zien vissen als ik het pad op kom. Rust zacht Ben.

 • Jaap pels

  Ben, een aardige man heel sociaal! R.i.p. Ben, gecondoleerd alle nabestaande…Jaap Pels.

 • Dick van den Dobbelsteen

  Dat ik nu nog steeds kan reageren op ” De Orkaan “, komt mede door het feit dat ik één van de 13 kinderen was die Ben Bonte destijds uit de Hanenpadsloot heeft gevist. Lang heel lang geleden.
  Ik heb ook menig keer als kind een litertje olie bij hem gehaald voor het olie stelletje, die bij ons toen nog veelvuldig werd gebruikt.

  Familie: sterkte.

 • Alexandra Cichecki

  Veel sterkte voor de familie Bonte.

  Ik maakte de foto’s bij het genoemde ‘In Mijn Buurt’ interview. Hij was zo’n levendige verteller over de oorlogtijd en liet een diepe indruk achter bij de kinderen en begeleiders. Ik hoop dat zijn Zaanse verhalen nog lang doorverteld worden.

 • Gerrie Hulsing

  Hij was de officiële burgemeester van het pad hoor.Tenminste, voor mij als oud-Hanenpatter wel! Hij wist alles, kende iedereen. Hij hoorde bij het Hanenpad, punt uit. Wens de familie veel steun en kracht de komende tijd.

 • Inge Visser

  Ach, de beste buurman van mijn grootouders fam. Oosterveld. Zij hebben jarenlang naast elkaar gewoond op Hanenpad 34. Enkele jaren geleden Ben en Ria nog ontmoet, leuk!! Heel veel sterkte voor Ria en de familie.
  Inge Visser. ( dochter van Andrea Oosterveld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *