Bentvelzen en Jacobs plat…

De panden waar vroeger sloopbedrijf Bentvelzen en Jacobs in zat zijn zo goed als verdwenen. De bedrijfshallen liggen plat zodat er een doorkijkje is ontstaan naar het Wester- Kattegat en de woonboten die daar liggen.

Op het terrein aan de Houthavenkade wordt nieuwbouw (hoogbouw) met meer dan 700 woningen gepland.

Bentvelzen en Jacobs is verhuisd naar Velzen-Noord. Autoschade Van Oudenaren en Suzuki-Jonker steken de Provincialeweg over, op het voormalige terrein van de Zaanse Betonmortel Centrale (ZBC) en BMN Bouwmaterialen is de bouw van het nieuwe onderkomen van beide bedrijven al in volle gang. Constructiebedrijf Equans (de nieuwe naam van Engie Services) gaat verhuizen naar Hoogtij.

(Soms ligt nieuws wel heel erg op straat. In dit geval wordt er gesloopt tegenover de redactie van De Orkaan aan de Houthavenkade.)

Ook aan de kant van de Provincialeweg zijn inmiddels bomen gekapt, aan de achterzijde van het terrein wordt ook gewerkt. Bewoners hebben problemen met de ontwikkelingen en met de plek waar de woonboten zijn gepland. Binnenkort komen we op De Orkaan daarop terug.

Lees hier meer over het project Houthavenkade.

Werk aan de achterzijde van het terrein (De Orkaan)
Bomen gekapt aan Provincialeweg (De Orkaan)

Door Piet Bakker

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Harry van Nek

  De bomen bij de Poeskinstraat hadden niet weggehaald mogen volgens de Gemeente Zaanstad. De geluidsdemping van het verkeer van de Provincialeweg is door de bomenkap verdwenen. De verlichting van de auto’s komen van de Albert Heijnweg schijnen in de huizen aan de Poeskinstraat. De oplossing zou een boomtransplantantatie kunnen zijn. Nieuwe bomen plaatsen is geen optie. De Gemeente Zaanstad zou dit moeten uitvoeren. Zij vechten dan maar met de opdrachtgever van de bomenkap uit wie de kosten van herstel moet dragen.

 • Ria van Lammeren

  Iedereen moet wonen, maarrrrrr wat is het jammer dat op deze manier zoveel industrie de Zaanstreek verlaat.

  • Harry van Nek

   Bentvelzen en Jacobs houthandel was al gestopt. Engie Equans gaat verhuizen naar Hoogtij, Oudenaeren en Suzuki Jonker verhuizen naar Oud Saenden aan de overkant. Dus in dit geval gaat er geen industrie, dus werk verloren.

 • Bert Versteeg

  De tekst klopt niet helemaal!
  Op de Houthavenkade zat houthandel Bentvelzen en Jacobs, niet het sloopbedrijf dat zit in Velsen ( met een s en niet met een z).
  Het bedrijf vestigde zich daar in 1992 nadat het daarvoor op andere locaties in de Zaanstreek was gehuisvest.
  Als ik het goed heb zijn Bentvelzen en Jacobs begonnen als sloopbedrijf.
  Doordat er bij slopen veel hout ( vloerhout, balken, deuren, kozijnen etc) zijn ze dat gaan verkopen en daarmee was de basis voor de houthandel gelegd.

  • De Orkaan

   Het bedrijf is eigenlijk gesplitst. Het sloopbedrijf zit nu in Velsen (de Jacobs-tak) maar nog steeds actief in Zaanstad, o.a. bij het belastingkantoor. De houthandel (Bentvelzen-tak) aan de Houthavenkade is gestopt. Het terrein (net als de andere berijfsterreinen op dit stuk) is verkocht aan een ontwikkelaar voor woningbouw.

 • Jan Nijkamp

  Ik kwam hier sinds, pakweg, 1990 en ik heb het altijd een heel fijne houthandel gevonden. Je kon op je gemak in de loods rondkijken tot je vond wat je zocht en anders wilden de mannen wel meehelpen/denken om het probleem dat je had op te lossen. Zeker in die tijd was niets te gek. Alles op de maat die je wilde, Lengte, breedte en dikte, desnoods via de Vandiktebank. Later werd het ietsje zakelijker na het overlijden van de oude Bentvelzen maar het bleef toch nog steeds een heel fijn bedrijf. Zo’n zaak mis ik zeer in mijn huidige woonomgeving…

 • Jan Bosman

  Nu kunnen ze beginnen met de zwaar vervuilde grond af te graven van de plek waar de loods heeft gestaan. Dus voordat ze kunnen bouwen duurt het nog even.

 • Michiel Schultz

  Zo jammer dat houthandel Bentvelzen&Jacobs weg is, vond het altijd een erg fijne zaak waar je op je gemak kon rond neuzen en zelf het hout uit de stellingen kon trekken. En altijd vriendelijke hulp bij vragen en voor het zagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *