Beren-bovenbouw (Krommenie) stapje dichterbij

Het plan op op de Grote – en Kleine Beer in Krommenie 42 appartementen op de bestaande bouw te zetten, gaat waarschijnlijk door. De raad van Zaanstad steunde een plan waarin dat werd voorgesteld unaniem.

Het plan is een alternatief voor het eerste idee waarbij op de plek van de garageboxen werd gebouwd. Dat plan werd aangepast na participatie (‘meedenksessies’) van de buurt.

In het nieuwe plan worden de lagere flats van de Grote – en Kleine Beer ‘opgetopt’. Twee flats hebben vijf woonlagen, de andere hebben er zeven. De drie flats bevatten nu 358 sociale huurwoningen. De flats zijn bijna 50 jaar oud. De nieuwe woningen krijgen een oppervlakte van 48 m2.

Parteon dacht daarnaast ook aan een variant waarbij 45 woningen op de begane grond tegen de flats worden gebouwd. De wooncorporatie noemt dat ‘uitplinten’. Deze variant is volgens Zaanstad weinig kansrijk.

In de gemeenteraad ontspon zich een merkwaardige discussie over wat voor woningen het zouden worden. PvdA, SP, ROSA en GL wilden vastleggen dat de ‘opbouw’ 100 procent sociale huur zou worden. Wethouder Tuijn zei dat hij zoiets al had toegezegd, en bovendien gaat het om woningen in een complex dat uitsluitend sociale woningbouw bevat (en door een wooncorporatie wordt gebouwd). Een overbodige discussie over een overbodig amendement dus.

Lees ook:

Boven een recente luchtfoto (Parteon). Onder: het plan.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Christa bakker

  Er is genoeg ruimte tegenover het zwembad de Crommenije zat Land !!! Bouw nog dichter op elkaar !!

 • Roelina Dekker

  Hoop maar dat de boel niet nog meer zakt. Liever groene dak terrassen. Waar je heerlijk kan zonnen, en mooie kleine boompjes op kan zetten. Goed voor het milieu.

 • Christa Bakker

  Zo is dat Roelina Dekker, Het Beren Complex is bijna 50 jaar oud , en dan er nog iets nieuw bovenop zetten
  Dan zakken we nog dieper weg, je moet ieder jaar je tuin ophogen, zo verzakt het !! Maar daar hoor je ze niet over !!!

  • Kaspar Koolstra

   Misschien hoor je ‘ze’ daar niet over, omdat dat ook helemaal niet speelt. Waarom zou het optoppen effect hebben op de zettingen van de grond rondom de gebouwen? En ik mag toch aannemen dat het plan eerst constructief doorgerekend is, voordat de gemeente ermee akkoord gegaan is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *